Кучма чекає "чергового викиду дезінформації"

Середа, 6 грудня 2000, 20:32
Ситуація неординарна вимагає адекватної реакції. З самого початку кризи реакція Банкової була неадекватною. У відповідь на сенсаційне звинувачення Кучма тільки огризнувся - "це провокація спецслужб". Ніхто із звинувачених не сказав - "нісенітниця, ніхто такого не говорив, ніколи подібних розмов не було!".

І ось через тиждень (!) адміністрація народила заяву, з якою в середу ввечері від трьох "скривджених" було доручено виступити президенту. Для оголошення запізнілої реакції традиційно обрали Перший національний.

Головна ідея - заспокоїти не стільки український народ (який завдяки зусиллям вітчизняних ЗМІ тільки здогадується про те, що ж насправді сталося), скільки західну громадськість через акредитованих в Україні дипломатів.

Отже, у відповідь на звинувачення опозиції Кучма і далі має намір "стверджувати демократичні принципи" і буде всіляко класти зі своєї сторони край авторитарним намірам.

Що ще важливо - з промови зрозуміло, що Кучма не має наміру здавати позиції і зробить все, щоб дострокових президентських виборів не було. Президент застерігає, що в іншому випадку Україну чекає війна і розруха.

"Розвиток подій в останні дні свідчить, що Україну штовхають до грані, за якою - хаос, анархія, дезорганізація суспільного життя", передає слова "гаранта" Інтерфакс-Україна. "Заява, озвучена 28 листопада у Верховній Раді - не перший і не єдиний доказ цьому" каже він і бачить в цьому "свідомо спровоковану і чітко сплановану політичну провокацію", з метою "виставити Україну в очах світу як нецивілізовану державу, дике і темне суспільство".

"Оскільки ініціатори цієї авантюри ні за що не визнають, що вона направлена проти України, то мішенню обрано президента. Крім того, що я президент, я ще і людина, і чисто по-людському не можу мовчати, коли ганьблять тебе і твою сім'ю", - заявив Кучма, для якого типово асоціювати себе з державою. Я єсмь народ. А спогад про сім'ю - чистий PR.

"За скоординованими діями анонімів простежується професійний почерк тих, хто на цьому вже добре набив руку… Йде нечиста і нечесна гра. Втягнути в неї себе дозволили і окремі українські політики, але сценарій, схоже, написаний не ними", - переконаний "гарант".

"Саме так я розцінюю нагнітання напруженості і пристрастей навколо справи журналіста Георгія Гонгадзе", - сказав Кучма і тут же згадав про свободу слова. "Я виступав і виступаю за свободу слова, проти тиску на засоби масової інформації, за можливість вільного публічного висловлювання своєї думки. Видання, які відносять себе до непримиренної опозиції, як виходили, так і виходять", - сказав Кучма. (І де президент бачив в Україні непримиренну опозицію, а також опозиційну пресу, якщо не рахувати партійної? - УП).

При цьому Кучма добре знає, що попереду його чекають "чергові викиди дезинформації і відвертої брехні".

"Звідки беруться, ким і як реалізовуються такі, з дозволу сказати, "технології", хто за ними стоїть все це зараз вивчається" - сказав Кучма, підкресливши, що "фронтальна атака на основи нашої державності, на стабільність в українському суспільстві, успіху не матимуть ".

"Мені ні в чому виправдовуватися. І ніхто, ні якісь кампанії, ні чий то шантаж, не підштовхнуть, не спровокують мене на які б то не було авторитарні дії, на зміну політичного курсу. Я діяв і діятиму в правовому полі. В Україні і надалі послідовно затверджуватимуться демократичні принципи. Кинути українське суспільство у вир нездорових пристрастей, принести в жертву його мир і спокій не вдасться нікому", - погрозив Кучма.

Треба визнати, що Кучма, швидше зі все, був щирим. Він не сказав ані слова брехні, крім хіба що репліки про свободу слова. Але у цій заяві президент знову не сказав, що аудіозапис не достовірна, а такої розмови в принципі не було, і бути не могло.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування