Привіт Кучмі з-за океану

Четвер, 7 грудня 2000, 12:33
У середу в каліфорнійському суді Лазаренко оголосив себе політичним в'язнем, над яким учинив розправу "диктаторський режим Кучми за домовленістю з окремими високопосадовими чиновниками Білого дому".

Павло Лазаренко зробив у середу о 9:15 ранку в окружному суді Сан-Франциско процедурну заяву. В п'яти пунктах він виклав чому саме відмовляється визнавати свою винність або невинність за обвинуваченнями, які в остаточному вигляді зараз готує американська сторона.

 
 
По-перше, повідомив Лазаренко, висунуті звинувачення є політичним переслідуванням і розправою "наді мною, як керівником партії "Громада", з боку диктаторського режиму Кучми, за домовленістю з окремими високопосадовими чиновниками вашингтонської адміністрації Білого дому".

По-друге, "українські власті, які висунули мені обвинувачення, знаходяться під розслідуванням у зв'язку з обвинуваченням в причетності до зникнення українського опозиційного журналіста Гонгадзе".

По-третє, Лазаренко заявив, що він є політичним в'язнем.

В-четвертих, з його слів, "цей суд (Сан-Францисько) не має територіальної юрисдикції".

І, по-п'яте, "цей суд не має юрисдикції за пред'явленими обвинуваченнями".

Текст цієї заяви УП передала київський адвокат Лазаренка Марина Долгопола. На суді у Сан-Францисько, де екс-прем'єр і зробив заяву, серед іншого розглядалося питання про звільнення українського екс-прем'єра на поруки. Про рішення суду нарзі нічого не відомо, сказала вона.

"Також зараз проходить процедура пред'явлення остаточного обвинувачення, однак досі не призначена дата судового засідання. Паралельно розглядається питання, а чи можуть взагалі Лазаренка судити в США", - розказала УП Долгопола. Зі слів адвоката, яка у вівторок увечері телефоном мала розмову з Лазаренком, екс-прем'єр "повністю переконаний у своїй правоті". "Якщо вирішать, що суд не має юрисдикції за пред'явленими обвинуваченнями, то тоді автоматично відпаде необхідність розглядати питання про звільнення на поруки", - сказала вона.

В інтерв'ю УП Долгопола назвала "відверто брехливою" статтю в газеті "Столичные новости", де говорилося про причетність екс-прем'єр до останніх резонансних заяв Морозу. "До Лазаренка відносяться з безпрецедентною упередженістю, а це є прямим порушенням його конституційних прав, - вважає адвокат. Він не давав і не міг давати ніякої інформації, знаходячись під арештом останні 22 місяці".

За даними дослідження "Все про медіа регіонів України", газета "Столичные новости" контролюється Вадимом Рабіновичем і Андрієм Деркачем, сином голови СБУ.

Київський адвокат Лазаренка до того ж повідомила, що зараз екс-прем'єр має статус, передбачений п'ятою поправкою Конституції США, за якою не має права робити ніяких публічних заяв. Однак текст заяви суду Лазаренко сам попросив адвокатів розповсюдити в ЗМІ. "Павло Іванович також уповноважив адвокатів повідомити, що як тільки справа перейде у завершальну стадію, він дістане право робити заяви і негайно скористається їм", - повідомила УП Долгопола.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...