Фракція соціалістів вимагає допиту Кучми, Кравченка та Литвина

Четвер, 7 грудня 2000, 12:42
Фракція соціалістів, лідером якої є Олександр Мороз вимагає публічного пояснення Президента Кучми по суті висунутих проти нього звинувачень, а також термінового допиту громадян Л. Кучми, Ю. Кравченка, В. Литвина по справі Гонгадзе.

Крім того, фракція СПУ вимагає повної прозорості та гласності в розслідуванні справи Гонгадзе, негайної, незалежної експертизи за межами України знайденого тіла та аудіозаписів.

На думку соціалістів необхідно забезпечити гарантії безпеки Мороза та інших свідків по даній справі, невідкладно провести слухання парламенту про хід розслідування справи Гонгадзе, забезпечити при цьому відкрите нефіксоване (непоіменне) голосування, а також припинити репресії щодо незалежних газет, а також активістів СПУ.

"Доб’ємося разом правди у справі Г. Гонгадзе, доведемо, що Україна справді є правовою і демократичною державою!", - говориться у заяві фракції.

Фракція звертає увагу, що у відповідь на звинувачення, що пролунали з парламентської трибуни, "ані Президент України Л. Кучма, ані причетні до справи посадові особи в своїх заявах жодного разу не поставили під сумнів достовірність аудіозапису. Нічого по суті звинувачень не пояснив у своєму виступі 6 грудня 2000 р. Л. Кучма".

"Генеральна прокуратура України, одержавши нові і надзвичайно важливі докази по справі Гонгадзе, як і раніше, не проявляє оперативності в їх перевірці. Понад місяць близькі Гонгадзе не можуть добитися проведення аналізу на ДНК знайденого в Таращанському районі тіла, їм не надається можливість опізнати особисті речі і тіло вбитого.

Нічого не робиться і по допиту зазначених в заяві Мороза посадових осіб. Поєднавши справу Гонгадзе і позов Литвина до Мороза, Генеральна прокуратура свої зусилля зосередила на допитах Мороза як свідка.

У той же час на місцях і в Києві силові структури активно борються з незалежними засобами масової інформації, котрі об’єктивно і неупереджено висвітлюють суть справи. Свідченням цього є загадкова смерть редактора газети "Юг" Юлія Мазура, відмова у друкуванні газети "Товариш", жорсткий контроль за виходом регіональних газет, що співпрацюють з СПУ та залякування керівників типографій, що друкують ці газети. Тобто, замість розслідування справи Гонгадзе, правоохоронні органи вдалися до переслідування Мороза та усіх тих, хто домагається встановлення істини", - йдеться в заяві, яку підписав Мороз.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...