Факс, як засіб урядового зв'язку

Четвер, 7 грудня 2000, 17:18
У четвер вранці за допомогою факсу Ющенко і Касьянов підписали газовий меморандум. Якщо всі домовленості будуть втілені у життя, то відтепер Україна і Росія переходять до нової стадії відносин.

Радісну звістку на засідання російського уряду приніс Касьянов, який запізнився на 10 хвилин, бо "щойно розмовляв з прем'єр-міністром України Віктором Ющенком". Насправді прем'єри досягли принципової домовленості, а сама суть меморандуму буде записана в міжурядових угодах про погашення боргів, постачання нового газу в Україну і транзиту російського палива до Європи. Їх проекти мають підготувати протягом 10 днів.

Однак, як написала у четвер московська газета "Сегодня", за неофіційною інформацією реалізація підписаних документів почнеться не раніше 1 травня 2001 року.

За мінськими домовленостями, якщо Україні взимку не вистачить газу, їй дозволено перебрати 2 мільярда кубів у вигляді безпроцентного технічного кредиту і ще 5 мільярдів - у вигляді позики з страхового фонду на випадок стихійного лиха. "Таким чином, Росія не тільки дозволяє Києву перебирати по 7 мільярдів кубів газу кожної зими, відстрочить борги на 10 років, але і відмовляється від частки в управлінні української газотранзитної системи", - розкритикувала меморандум, суть якого була відома ще минулого тижня, "Сегодня".

Проте, як заявив газеті представник "Газпрому", "насправді нам українська газотранспортна система не потрібна". "За його словами, досить кабальні умови меморандуму для Росії пояснюються просто. "Нам потрібно заспокоїти Польщу, яка має дати згоду на будівництво обхідного газопроводу, тоді можна буде диктувати свої умови. Якщо все вдасться, то гра буде варта свічок", - заявив "Сегодня" представник газової компанії.

Про підсумки історичних переговорів в Мінську читайте тут:

П'ять годин про газ - десять років розстрочки

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування