Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Перші ознаки ослаблення Кучми

Четвер, 7 грудня 2000, 20:18
Перші ознаки ослаблення впливу президента виявилися, як і слід було чекати, у парламенті. Більшість не витримала і вирішила не випробовувати долю, відхиливши президентські законопроекти з імплементації рішень всеукраїнського референдуму. У більшості відокремилась "опозиційна" президенту частина - фракції Українського Народного Руху, "Реформи-конгрес" і "Солідарність".

Проти включення до повістки дня нинішньої сесії змін до закону про статус народного депутата України проголосували комуністи і соціалісти, а також більшість депутатів від названих "антипрезидентських" фракцій. "За" те, щоб депутата можна було заарештувати за умов "мотивованого рішення Верховного суду" а також за те, щоб карна справа проти них міг порушити виключно Генпрокурор, висловилися тільки 197 депутатів.

Трохи більший рейтинг - 206 голосів - отримав проект про порядок дострокового припинення повноважень Верховної Ради. Проти знову ж об'єдналися фракції КПУ, СПУ і більша частина фракцій УНР, "Реформи-конгрес", "Солідарність".

Над цими законопроектами довго працювала "конституційна комісія" на чолі з Литвином, а самі законопроекти були підписані президентом і на початку листопада направлені їм до парламенту. Тоді ж, він погрозив, що якщо депутати не імплементують його закони, то він вживе заходів. Правда так і не сказав, яких саме.

Нагадаємо, що президент запропонував, а народ підтримав такий порядок дострокового припинення повноважень парламенту - Рада може бути розпущена достроково, якщо протягом місяця не буде сформовано парламентську більшість, а також, якщо не буде затверджено державний бюджет протягом 92 днів від дня внесення до парламенту.

Крім того, згідно з вже існуючою нормою Конституції, парламент може бути розпущений у випадку, якщо протягом 30 днів сесії не будуть розпочаті пленарні засідання.

У цьому проекті детально викладений порядок формування парламентської більшості на основі узгодження і об'єднання політичних позицій народних депутатів і постійно діє під час всього терміну повноважень Верховної Ради. Народні депутати, які увійшли до парламентської більшості, складають і підписують особисто відповідні угоди, в якому визначені основні принципи діяльності більшості, порядок його формування.

Діяльність парламентської більшості завершується, як тільки кількість народних депутатів, які до нього входять, буде меншою половини конституційного складу Верховної Ради.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування