"Його знає Кучма, і зараз він в одній з країн Шенгенської зони…"

П'ятниця, 8 грудня 2000, 18:56
Депутати Головатий, Жир і Шишкін привезли до Києва аудіо- та відеозапис зустрічі з офіцером СБУ, який передав касету Морозу. У аеропорту парламентаріїв вже чекали "люди в цивільному".

"Президент знає його, Деркач і Кравченко знають його, співробітники СБУ знають, його і я знаю, оскільки зустрічався раніше з ним особисто", - сказав Головатий на прес-конференції після повернення в Київ. "Це – співробітник охорони, який супроводжував Мороза за часів, коли той був спікером Верховної Ради", - повідомив депутат. З його слів, прізвище офіцера СБУ "фігурує в засобах масової інформації".

Офіцер СБУ підтверджує автентичність зроблених записів і розказує, "як це було зроблено", повідомили депутати. Зустрічі проходили неодноразово протягом кількох днів і були зафіксовані на відеоплівку тривалістю 24 хвилини. Є також аудіозапис, сказав депутат Жир. "Це – не фальшивка, і я можу довести це кому завгодно. Я це стверджую як депутат і як полковник СБУ", - передає слова парламентарія Інтерфакс-Україна. Жир зазначив, що група депутатів виїжджала за кордон за дорученням тимчасової парламентської слідчої комісії, "щоб пересвідчитися, що це – не фальшивка і не провокація". Зі слів депутатів, офіцер СБУ знаходиться в одній з країн Шенгенського угоди.

Саме касети зі свідченням офіцера, за твердженням Головатого, шукали працівники спецслужби під час "безпрецедентного огляду особистих речей депутатів". "Уперше в життя в присутності сотень людей, серед яких був і посол Польщі, я показував труси та шкарпетки", - обурювався депутат. Зі слів Шишкина, аудіо- і відеокасети були вилучені працівниками спецслужби на деякий час, після чого були повернені. "Якщо за 3-4 хвилини відеокасета була переписана, особистість офіцера СБУ розкрита. Якщо з ним, з нами або з нашими рідними щось трапиться - буде ясно, що це помста правлячого режиму", - заявив Шишкин.

За даними Жира, відеоплівка була "зіпсована" під час тимчасового вилучення в аеропорту "Бориспіль". З його слів, це підтверджує її перегляд на відеокамері безпосередньо в аеропорту. Однак, завірив Шишкин, в "Борисполі" в руки співробітників спецслужби не потрапили оригінали ані аудіо-, ані відеокасет.

За кордоном було зроблено декілька копій, повідомили учасники конференції. "Ми їх зробили досить і роздали людям, які мають привезти їх в Україну", - сказав Головатий. З його слів, як тільки відеокасети прибудуть в країну, вони будуть розміщені в Інтернеті і на всіх телеканалах, які погодяться їх продемонструвати.

Депутат Григорій Омельченко, який був присутнім на прес-конференції, повідомив, що зараз, за його даними, "готується група для термінового виїзду за кордон для можливої локалізації цього співробітника СБУ". З його слів, цю інформацію він отримав, коли на кілька хвилин покинув залу, де проходила прес-конференція. Головатий запропонував створити всеукраїнський комітет із захисту цієї людини, а також звернутися до урядів стан Європи, щоб "вони не допустили розправи над ним". Нагадаємо, що безпеку офіцеру СБУ в п'ятницю гарантував генпрокурор Потебенько

Депутати завірили журналістів, що подробиці зустрічі з співробітником СБУ і отримана інформація будуть оприлюднені найближчим часом на прес-конференції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування