В Раді Європи серйозно ставляться до скандалу в Україні

Субота, 9 грудня 2000, 12:54
"У скандальній справі Кучма-Мороз-Гонгадзе зараз головне це з’ясувати чи, автентичними є голоси на плівці, з якої випливає можлива причетність керівництва України до зникнення відомого журналіста."

Таку думку в інтерв’ю Радіо "Свобода"
висловила Ганне Северінсен, член парламенту Данії, яка в Парламентській Асамблеї Ради Європи стежить за дотриманням членських зобов’язань України. До цього вона додає: "Олександр Мороз є важливою постаттю української опозиції і тому ми повинні серйозно поставитися до його слів".

Водночас відразу два комітети Парламентської Асамблеї Ради Європи збираються обговорювати стан свободи слова в Україні. Засідання комітетів з питань культури та освіти, а також моніторингу членських зобов’язань, на цю тему мають відбутися в Парижі 13 і 19 грудня.

Секретар комітету ПАРЄ з питань культури та освіти Жуао Арі в інтерв’ю Радіо "Свобода" по телефону зі Страсбурга зазначив: "Справжньою є сумнозвісна плівка, чи ні, незалежно від того, чи дійсно там звучать слова Леоніда Кучма, це не змінює ситуації ці свободою слова в Україні. Плівка це лише епізод у цілій історії. Ми стежимо за цією справою ще з вересня, від часу зникнення пана Гонгадзе. Ми організували телеконференцію з українськими журналістами, провели дебати з депутатами Верховної Ради, а 13 грудня в Парижі зустрінемося з представниками Державного комітету України з питань інформаційної політики та парламентського комітету зі свободи слова.

М’яко кажучи, ми незадоволені тим як влада в Україні ставиться до преси. Європейські парламентарії знову і знову порушують це питання, і, щонайменше, ми хочемо попередити українців: таке ставлення явно суперечить підходам Ради Європи до питань прав людини і свободи слова зокрема".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування