Відкрите рослідування справи Гонгадзе буде найліпшим сигналом для Заходу - президент Freedom House

Субота, 9 грудня 2000, 17:15
Президент Freedom House Андріан Каратницький, який знав Георгія Гонгадзе, вважає, що драматичний розвиток подій навколо зникнення репортера штовхає Україну у прірву безладдя, загрожує її президентові та підриває цілу корупційну систему країни. Коментар американського правозахисника оприлюднила Wall Street Journal, повідомляє Радіо "Свобода".

Минулого тижня в інтерв’ю Радіо Свобода Андріан Каратницький сказав, що у разі підтвердження автентичності аудіо-записів розмов найвищих посадовців про долю журналіста Гонгадзе, це буде найважливішим моментом в історії незалежної України.

Упродовж останніх 6 років, Україна була центром зовнішньої політики США на пострадянських теренах. Попри антиреформаторські дії попередніх урядів України, вона залишалася найпріоритетнішим напрямком американської дипломатії через побоювання, що ігнорування її Заходом спричинить поширення російського впливу в Україні, пише Каратницький у впливовій газеті.

"Я вперше зустрівся з Георгієм Гонгадзе менше як рік тому в Нью-Йорку" – згадує Каратницький. 31-річний журналіст із виразним очима вразив американця своїми швидше революційними, аніж репортерськими поглядами. Його ідея полягала в організації інтернет-сторінки, яка інформуватиме громадськість про найкорумпованіших, найбагатших і найвпливовіших в Україні осіб. Чимало з його гострих журналістських розслідувань було присвячено президентові Кучмі, керівникам спец-служб та найвідомішим олігархам. Тепер, пише Адріан Каратницький, можемо припустити, що його інтернет-проект та журналістська діяльність й стали причиною його загибелі.

По-перше, влада категорично заперечує, що виявлене тіло належить Гонгадзе, попри те, що його колеги впізнали прикраси Георгія, а шрам на тілі вбитого ідентичний до того, що його мав журналіст від поранення під час війни на Кавказі. Ба більше, через місяць відтоді, як тіло було знайдено жодних тестів ДНК не проведено. Обезголовлене та понівечене фізіологічними процесами тіло залишає мало зачіпок для розслідування цієї справи.

По-друге, Андріана Каратницького непокоїть й аудіострічка, яку він прослуховував і на якій, на його думку, записано голос за ритмом, стилем та інтонаціями подібний до голосу українського президента. Проте, вони не підтверджують факту замовлення паном Кучмою вбивства Гонгадзе. Якщо це справді голос президента, тоді він був більше зацікавлений у постійному залякуванні журналіста, аніж у вбивстві.

Упродовж багатьох років президент Кучма, як прозахдіний лідер справляв на Вашингтон добре враження. Останній рік він тримає на посаді прем’єр-міністра, який запроваджує так необхідні реформи. Але оприлюднені записи із непристойними висловленнями, грубим гумором і анти-семітським присмаком викривають імідж лідера, як ворога преси, схильного до методів залякування та заохочує викрадення.

На думку Каратницького, почуте на аудіострічках може потягнути на імпічмент, який можна було б розпочати за статтею конституції про державну зраду або інший злочин. Особливо вразив американського правозахисника виступ Леоніда Кучми на державному телебаченні 6 грудня, де він так чітко і не заявив, що записи сфабриковані. Натомість президент сказав, що це провокація, зрежисована іноземними спец-службами задля поширення хаосу в Україні.

У статті згадується і голландська газета "Волкскрант", яка аналізувала касети і дійшла висновку, що це записи реальних голосів, а не змодульовані комп’ютером підробки. Проте, газеті не вдалося довести, що голоси належать президентові та його оточенню.

Як не парадоксально, але нова політична криза в Україні виникла саме тоді, коли стан економіки поліпшився, коли приватизаційні процеси стали прозорими, внаслідок чого олігархів було позбавлено тисяч мільйонів долларів. Американський оглядач висловлює припущення, що у разі відставки Леоніда Кучми, на його місце прийде прем'єр Віктор Ющенко, який найвирогідніше виграє і президентські вибори. Але реформатор Ющенко має чимало ворогів, зокрема поміж олігархів, які контролюють українські мас-медія і очевидно блокуватимуть його прихід до влади. Якщо процес розслідування "Кучма-гейту" буде прозорим, він або реабілітує президента або призведе до імпічменту. У будь-якому разі це означатиме поразку скорумпованої верхівки українької влади, чи то серед президентських кіл, чи представників впливових угруповань, які прагнуть позбутися Кучми шляхом компромату.

Яким не був би вердикт, завершує свій аналіз Каратницький, справедливе рослідування із залученням західних експертів буде найліпшим сигналом для Заходу, що Україна здатна поновити шлях до робудови демократичної правової держави. Це також означатиме, що ажіотаж навколо зникнення і можливої смерті Гонгадзе був недаремним.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування