Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Голоси на плівках Мельниченка справжні, підтверджує Генпрокуратура

П'ятниця, 2 лютого 2001, 17:41
Прокуратура визнала факт підслушки в кабінеті президента. У спеціальній заяві Генпрокуратури, яку в п'ятницю розповсюдило агентство Інтерфакс-Україна, говориться, що плівка Мороза була "дійсно" складена "з текстів розмов президента України, в тому числі і здобутих шляхом підслуховування доповідей йому керівників правоохоронних органів про стан злочинності в країні". Сенсація!

Прокуратура, таким чином, визнає, що голоси на плівці справжні. Це, до речі, було єдине невирішене питання у експертній оцінці плівки. До цього міжнародні експерти прийшли до висновку, що в рамках окремих епізодів на плівці монтаж відсутній. Фактично, Генпрокуратура, сама того не бажаючи, поставила точку в справі автентичності плівок Мельниченка.

Більш того прокуратура дає зрозуміти, що, слухаючи доповіді Кравченка і Деркача, президент, переймаючись проблемою злочинності, брудно лається (див. і слухай розмови Кучми з Кравченком і Литвином).

Тим часом, головна мета, яку переслідували у Генеральній прокуратурі, видаючи "провальну заяву", - це запевнення, що карна справа за фактом зникнення журналіста Георгія Гонгадзе і по "таращанському тілу" розсліджується на "належному професійному рівні відповідно до вимог вітчизняного законодавства, всебічно і об'єктивно", тому прокуратура протестує проти тиску на працівників прокуратури з боку "зацікавлених політичних сил".

Спочатку ми спробували викласти, скорочуючи, текст заяви, але специфічний стиль і манера подачі Генпрокуратури настільки неповторна, що, на наш погляд, заслуговує повного цитування.

Отже, "об'єктивно і всебічно" розсліджується карна справа Мельниченка, "який розповсюдив аудіозаписи з розмовами начебто вищих посадових осіб".

"Під час попереднього слідства по зазначених справах були досліджені аудіозаписи трьох касет аналогічного змісту, які поступили від народного депутата Олександра Мороза, де начебто була записана розмова вищих посадових осіб, в тому числі і президента України, з різних питань, включаючи і ті, що стосуються зникнення Георгія Гонгадзе.

Як встановило слідство, і це підтверджено висновками судової експертизи, проведеної висококваліфікованими вітчизняними експертами, аудіозаписи розмов від імені державних посадових осіб скомпоновані з окремих слів і фрагментів, що по суті є фальсифікацією. Як зазначили експерти, встановити, чи належать записи на плівкам голосам вищих посадових осіб держави, неможливо", - говориться в документі.

Після ствердження про те, що майор Мельниченко все ж мав можливість записувати у президентському кабінеті, прокуратура накинулася на "окремих політичних діячів, в тому числі і деяких народних депутатів, які, переслідуючи особисту зацікавленість, намагаються видати громадськості бажане за дійсне".

"Для цього, передусім, використовується газета Соцпартії "Товариш", яка продовжує публікувати матеріали, що не відповідають дійсності.

Досягаючи своєї мети, ці особистості не гребують використовувати навіть міжнародні організації, в тому числі і Раду Європи. Побоюючись того, що Н.Мельніченко може дати правдиві свідоцтва про свої і їх неприпустимі діяння, за які передбачена відповідальність згідно з чинним законодавством, вони застосовують всі можливі і неможливі засоби, щоб не видати його Україні.

Цинічно використовуючи ситуацію, штучно створену навколо обставин зникнення Гонгадзе, вони намагаються з людини, що здійснила карну справу, зробити якогось героя. Навіть доходять до того, щоб диктувати слідчим, як і які саме слідчі дії провести, тим самим свідомо підштовхуючи органи прокуратури до порушення законів".

Генпрокуратура має намір і надалі в боротьбі із злочинністю "діяти виключно відповідно до Конституції і чинного законодавства України", і "жодні сторонні чинники не перешкодять розсліджувати карні справи Гонгадзе і Н.Мельніченко об'єктивно, повно і всебічно".

Керівництво Генпрокуратури звернулося до "гаранта Конституції" - президента Кучми з проханням застосувати всіх заходів для того, щоб вся інформація, яка надається Раді Європи з цих справ, була виключно достовірною і вичерпною, оскільки її спотворення не буде сприяти прийняттю СЄ об'єктивних рішень.

Генпрокуратура також просить президента доручити відповідним відомствам вжити заходів для экстрадиції до України Мельніченка, "який має нести відповідальність на території України, перед народом якої здійснив злочин".

Коротше, образилася прокуратура на Раду Європи, яка, чомусь недооцінює її роботу і рекомендує державам-членам СЄ надати Мельниченку політичний притулок, якщо він буде цього потребує, але в жодному разі не видавати майора "об'єктивній" прокуратурі України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування