Лазаренко виявився гангстером

П'ятниця, 2 лютого 2001, 19:48
У справі Лазаренка новий поворот. В обвинуваченнях, висунутих США екс-прем'єру, з'явився перший пункт про злочин проти "резидента США". Їм є соратник Павла Івановича Петро Кириченко, який стверджує, що Лазаренко вимагав у нього гроші. Також офіційно підтверджено, що екс-прем'єр виступить в Конгресі США.

6 грудня 2000 року окружна прокуратура Північного округу Каліфорнії в Сан-Франциско, США пред'явила нові обвинувачення Лазаренку. Згідно з законодавством Америки, нові обвинувачення є "доповненням та змінами раніше пред'явлених обвинувачень і таким чином, є домінуючими", йдеться в повідомленні для преси адвоката екс-прем'єра Марини Долгополої.

Ця позиція прокуратури "повністю базується на заяві Кириченка Петра Миколайовича, колишнього помічника Прем'єр-міністра Лазаренка". Він повідомив, що Лазаренко "починаючи з 1992 року змушував та вимагав платити йому кошти". Цю фразу й занесли до нового тексту обвинувачення – параграф 13, пункти А і Б.

"Нові обвинувачення відображають основну позицію прокуратури США", - повідомляє Долгопола. "Відомо, що Лазаренко ніколи не проживав на території США, не здійснював там комерційної діяльності і не мав ніяких зв'язків з цією країною. Тому перше обвинувачення не мало ніякого фактичного підгрунтя". Тепер, виходить, є – оскільки американське законодавство передбачає кримінальну відповідальність за вищевказані дії, і Кириченко є резидентом США.

Однак для Долгополої незрозуміла поведінка екс-соратника Лазаренка. "Він користується захистом з боку США на підставі заяви, яку він здійснив. Очевидно саме ця обставина послужила мотивацією для такої заяви з боку Кириченка". Сама ж адвокат заяву Кириченка назвала "несподіваною".

Також його поведінку розцінили непередбачуваною та незрозумілою "сотні інших людей, які тривалий час працювали разом з Павлом Лазаренком". "Відомо, що починаючи з 1995 року Петро Кириченко неодноразово відвідував офіс першого віце-прем'єр-міністра, згодом прем'єр-міністра України і лідера опозиційної партії "Громада". Як також відомо, що за особистою згодою та на підставі відповідної заяви Кириченко був включений в передвиборчий список партії "Громада" під час парламентських виборів 1998 року".

"Колишні колеги Лазаренка не вірять у правдивість заяви Кириченка". Через це "з урахуванням складності юридичного процесу в США та з метою допомоги американським колегам встановити істину ми звертаємося до співвітчизників, керівників фірм та підприємств Києва і Дніпропетровська, які знайомі або мали контакти з Лазаренком і Кириченком. Вся надана інформація буде цілком конфіденційною".

З обвинувачення, крім доповнення тексту, також вилучили розділ, де називалися конкретні прізвища. "В первинному обвинуваченні було посилання на Юлію Тимошенко. Але, оскільки подібне бездоказове згадування особи є прямим грубим порушенням американського законодавства, представник американської прокуратури Марта Борщ в новому обвинуваченні виправила свою помилку та назвала лише компанії ЄЕСУ та Сомоллі, уникнувши безпідставних посилань на будь-які персоналії", - йдеться у повідомленні Долгополої.

Також адвокат заявила, що виступ Лазаренка у Конгресі США відбудеться у березні-квітні цього року. Жодних подробиць з цього приводу поки що немає. Також не зрозуміло, як це коригується з тим, що на Лазаренка розповсюжується дія поправки Конституції США, яка забороняє публічно виголошувати будь-що до початку судового слідства. Щодо екс-прем'єра воно поки що не почалося.

Чергове слухання щодо статусу Лазаренка у США, яке серед іншого розглядатиме питання звільнення його на поруки, має відбутися 8 лютого.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...