Слід Тимошенко знайшли в "пральні"?

Субота, 3 лютого 2001, 16:28
Взагалі через банк "Слов'янський" були незаконним шляхом переведені 1,21 мільярди доларів на рахунки "First Trading Bank". З них близько мільярда належало ЄЕСУ, передає слова начальника головного слідчого управління Податкової адміністрації Святослава Пискуна Інтерфакс-Україна.

У 1996-1997 роках на рахунки First Тrading Bank через банк "Слов'янський" були незаконно перераховані "значні суми коштів", які мали бути спрямовані в Росію в рахунок сплати за газ. А вже з офшорів гроші розподілялися "між "своїми" юридичними і фізичними особами". При цьому Пискун заявив, що First Тrading Bank не мав права на жодні фінансові операції, оскільки навіть в Науру він не був зареєстрований як банк.

Тепер же "вперше встановлено причетність конкретно генерального директора ЄЕСУ, системи ЄЕСУ до злочинної діяльності банка "Слов'янський", через який гроші викачувалися з України", - заявив Пискун. Гендиректором корпорації тоді була Юлія Тимошенко.

Зі слів Пискуна, потерпілими виявилися обидві держави - і Росія, і Україна. "Ми з Росією не розрахувалися за отриманий газ, потім керівництво ЄЕСУ продало Росії підприємство ЄЕСУ з боргами країни, і таким чином ми винні сьогодні Росії разом з боргами ЄЕСУ декілька мільярдів. Вірніше, ми винні декілька мільярдів за газ, а Росія нам винна в зв'язку з тим, що вона є правонаступником ЄЕСУ з боргів ЄЕСУ, і тому нерозв'язаний конфлікт виходить між Україною і Росією, борговий вузол"

"Але хтось же на цьому нагрів гроші? Ну, звичайно, тут можна пригадати всім відомих Павла Івановича, і Кириченка, і Юлію Володимирівну, і того ж Фельдмана (віце-президента банка "Слов'янський"). Росія й Україна без грошей, а гроші у них на зарубіжних рахунках і я думаю, що вони ними користуються", - упевнений Пискун.

А тим часом українські податківці закінчили слідчі заходи щодо кримінальної справи, порушеної щодо екс-керівників банка "Слов'янський". Зі слів Пискуна, в цей час 13-ти особам, в тому числі екс-голові правління банку Олені Якименко, головному бухгалтеру Юрієві Вінницькому, віце-президенту Борису Фельдману і одним з найбільших акціонерів Раїсі Шевцовій і Сергію Толокольникову. Вони звинувачуються в розкраданні колективного майна на суму 11 мільйонів доларів, зловживанні службовим положенням, які привели до збитків на суму 335 мільйонів гривень, ухиленні від сплати податків на суму 1,5 мільйона гривень. Тепер обвинувачені і їх адвокати знайомляться з матеріалами справи, після чого воно буде передане в суд. Він також зазначив, що з 24 пунктів відмивання грошей, в яких звинувачений екс-прем'єр Павло Лазаренко, 12 пунктів стосуються діяльності банка "Слов'янський".

А факти причетності ЄЕСУ до справи банка "Слов'янський" сплили минулого тижня уперше і слідчих дій до Юлії Тимошенко не проводилися, заявив Пискун, випереджаючи можливі обвинувачення в політзамовленні. При цьому він не дав прямої відповіді на питання, коли може бути притягнута до відповідальності в рамках справи банку "Слов'янський" екс-віце-прем'єр. "Коли це буде, ви про це почуєте".

Пискун також зазначив, що кілька днів тому слідча група податкової міліції повернулася з-за кордону, де в ході відрядження були отримані дані, що свідчать про причетність "Айзкраулес Банк" (м. Рига) до незаконних операцій банка "Слов'янський" і First Тrading Bank при використанні фіктивних фірм. Податкова міліція України направили відповідні матеріали до правоохоронних органів Прибалтики і деяких інших країн Європи. Вони повинні розв'язати питання про порушення кримінальних справ відносно посадових осіб "Айзкраулес Банк", повідомив Пискун.

Загалом же всі ці операції ЄЕСУ Пискун називає "економічною диверсією проти народу України". Перераховані обвинувачення права рука Тимошенко Турчинов назвав "черговою провокацією".

В інтерв'ю ТСН каналу "1+1" він заявив, що "корпорація розраховувалася за газ лише з тими, хто його постачав". За його словами, вже були "сотні перевірок цього питання, вже були різні судові процеси, які корпорація виграла". І цифра в один мільярд з'явилася не випадково – приблизно на таку суму ЄЕСУ заключила договорів з російською стороною на постачання газу в Україну. "Тепер і генпрокуратура, і податкова адміністрація визнали усі ці договори недійсними, отже, й усі ці кошти перераховані незаконно", сказав Турчинов і додав, що все це є нонсенсом.

Сама ж Юлія Володимирівна обвинувачення вважає черговою провокацією "влади і кримінала", спрямованою на те, щоб "заткнути рот і застерегти від переходу в жорстку опозицію" або помститися "за безповоротно втрачені мільйони тіньових доларів, яких вони позбавилися внаслідок реформ Кабінету міністрів в ПЕК". Але Тимошенко "готова на все і буде боротися".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування