Кар'єра дрібного спекулянта

Субота, 3 лютого 2001, 20:06
В Україні у Вадима Рабиновича погана репутація: підприємця-мільярдера з Києва вважають пов'язаним з організованою злочинністю. Західні спецслужби упевнені, що 47-літній бізнесмен є посередником між великими кримінальними синдикатами, що виникли на пострадянський просторі, і легальним бізнесом.

У четвер в Берліні Рабинович уперше з'явився перед німецькою пресою. “Я не злочинець, я займаюся чесним бізнесом", - заявив Рабинович журналістам. Однак, з його слів, якщо підприємець в Росії, в Україні або де б те не було, займається бізнесом, то одних грошей і підприємницької жилки для цього ще не досить, необхідно уміти співробітничати і з мафією, і зі спецслужбами.

Детальніше розказувати про цю співпрацю Рабинович не захотів. “Я не божевільний", - заявив підприємець. Однак Рабинович все ж виявився досить відважний для того, щоб протягом більше півтора року в нескінченних бесідах описувати своє життя фахівцеві з мафії Юргену Роту. На цьому матеріалі Рот написав книгу, на презентацію якої в берлинському видавництві Europa-Verlag були запрошені представники преси, щоб познайомитися з автором і його головним джерелом інформації.

Зі слів Рабиновича, що очолює єврейську громаду в Україні, взяти участь у створенні книги його змусив покійний голова Центральної ради німецьких євреї Ігнатц Бубіс. Чотири роки тому в Берліні Бубіс ніби заявив Рабиновичу, що якщо той не захоче виправдати своє чесне ім'я, то шкодитиме всьому світовому єврейству.

У своїй книзі "Олігарх" Рот описує шлях Рабиновича від дрібного харківського спекулянта епохи Брежнєва до власника величезного концерну R.C.Group, зареєстрованого в Женеві. Кар'єра, типова для періоду Радянського Союзу, що розпадається: спекулянт на чорному ринку - рубльовий мільйонер - підсудний - пацієнт психіатричної лікарні - табірний арештант. У 1991 р. після семи років таборів Рабинович вийшов на волю і зайнявся торгівлею металом і меблями. У 1993 р. Григорій Лучанський, голова найбільшої в той час торгової компанії Nordex взяв його у Відень, зробивши віце-президентом величезного підприємства. Тоді до нього стали виявляти увагу спецслужби, які підозрюють, що Nordex займається відмиттям грошей КПРС. У 1996 р. Рабинович пішов з Nordex, заснувавши на Україні власне підприємство R.C.Group. Сьогодні в холдинг входять страхові компанії, банки, газети, підприємства модної індустрії, телестанція і інформаційне агентство.

Рабинович докорив Західу в незнанні і небажанні дізнатися про істиний стан справ в Україні. “Коли на Заході питаєш людей про Україну, то перше, що їм спадає на думку, це Чорнобиль, щонайбільше - київське "Динамо", - говорить Рабинович. Ця позиція Заходу, зокрема, призвела до того, що всіх підприємців, які розбагатіли, автоматично прираховують до мафії. “Захід зведе нову стіну, якщо він не буде відділяти приватних підприємців від злочинців", - заявив Рабинович.

По матеріалах Inopressa.Ru

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування