Чорновіл – в опозиції до Кучми

Субота, 3 лютого 2001, 20:47
У суботу Тарас Чорновіл подав заяву про вихід з фракції Руху Удовенка. Таке рішення депутат прийняв через ситуацію, яка склалася у центральному проводі партії. "Там так і не була вироблена позиція щодо тенденцій, які можуть призвести до розвалу правого об'єднання". У проводі, за словами Чорновіла, сформувалася своєрідна "група 25", яка "планує ревізію попередніх домовленостей, а наступним кроком планує створення широкої право-центристської коаліції партій більшості, серед яких СДПУ(о) і "Демократичний союз".

Також, за словами Чорновіла, "виникла криза політичної позиції партії щодо касетного скандалу ". Цього тижня син загиблого лідера партії став другим, хто впізнав свій голос на записах Мельниченка. Хоча, за його словами, касетний скандал не став вирішальним у прийнятті такого рішення.

Вихід з фракції Руху автоматично означає позбавлення членства в партії – згідно зі статутом НРУ. Але сам Тарас Чорновіл наголосив на тому, що писав заяву тільки про вихід з фракції. Проте члени проводу в інтерв'ю ТСН каналу "1+1" заявили, що робити виключень для сина загиблого лідера Руху не будуть. Як сказав теленовинам Вячеслав Коваль, він очікував на таке рішення давно: "Не є Чорновіл рухівцем, не був ніколи рухівцем, причетним до цієї організації". Хоча, як повідомляє ТСН, рішення про партійну приналежність Чорновіла центральний провід Руху поки не прийняв.

Водночас Чорновіл залишається в одній передвиборчий команді зі своїми колишніми однопартійцями. Він вирішив вступити до фракції "Реформи-Конгрес", партія якої – ПРП – йде одним списком на вибори разом із Рухом Удовенка та КУН Слави Стецько.

Щодо створення широкої "правиці", Чорновіл вважає необхідним об'єднання двох Рухів та входження до блоку НРУ-ПРП-КУН партії Костенка. Питання ж приєднання "Батьківщини" "ще терпить", оскільки велика кількість її членів тяжіє до союзу з соціалістами. В майбутньому ці тенденції можуть змінитися, а поки що фракції правих партій тяжіють до ситуативної коаліції. На питання, яке само злітало з вуст: "Чи можна вважати ваше сьогоднішнє рішення переходом в опозицію до Кучми?", - Тарас Чорновіл відповів прямо і конкретно: "Я зробив протягом останнього часу багато заяв, які говорять, що вже є в опозиції".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News