Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Брюссельська кореспонденція для Кучми

Вівторок, 6 лютого 2001, 12:00
Європейський союз, інтеграцію куди Кучма проголосив пріоритетом №1, арешті виступив з жорсткою заявою про ситуацію зі свободою слова в Україні. ЄС розповів Києву, що "треба гарантувати журналістам можливість працювати в безпечних, захищених і вільних від залякування умовах".

Із заявою, яка висловлює занепокоєння станом свободи слова, на правах головуючого від імені ЄС виступила Швеція. Євросоюз зупинився на двох конкретних ситуаціях – "особливо важливо, щоб ліцензії для радіостанцій видавалися вільно і відкрито" та треба "повністю й відкрито розслідувати зникнення Гонгадзе".

"Незважаючи на заяви генерального прокурора у Верховній Раді 10 січня стосовно розслідування справи Гонгадзе, Європейський Союз не переконаний, що цю справу було розслідувано з належною прозорістю й ретельністю", - передає текст заяви ЄС українська служба радіо "Свобода". "Таке розслідування створило б більшу довіру до того, як українська влада розглядає це питання".

Щодо прозорості при видачі ліцензій для радіостанцій, "Європейський Союз прагне, щоб цього важливого принципу було дотримано у випадку з Радіо Континент", де в ефір виходять станції, які фінансуються урядами провідних західних країн – "Німецька Хвиля", Бі-Бі-Сі та "Голос Америки".

ЄС також підтримав ПАРЄ в намірі допомогти організувати незалежну експертизу аудіозаписів Мельниченка. Крім того, Євросоюз погодився зі стурбованістю Парламентської Асамблеї Ради Європи щодо ситуації в Україні та відповідними рішеннями ПАРЄ. Ще ЄС нагадав Києву, що виступає за зміцнення політичних свобод в Україні — включно зі свободою демонстрацій.

Примітно, що ця заява ЄС з’явилася за тиждень до приїзду в Київ делегації ЄС, до якої серед інших має входити Хав’єр Солана, який опікується зовнішньою політикою Єдиної Європи. Однак не відомо, як прореагує на цей текст Банкова – там, незважаючи на відверті посмішки на вустах європейських журналістів після заяв Кучми про намір вступити до ЄС, все ще дивуються перешкодам на шляху інтеграції до цивілізованого світу.

Не пройшла і доба після появи заяви Євросоюзу, як вітчизняне міністерство закордонних справ не утрималося і прокоментувало його. ЄС вчинив неправильно – вважають у МЗС – тому що демонструє "упереджене відношення, поспішну міру, що не цілком вдало адаптується з тим, що насправді мають на увазі ініціатори цієї заяви".

Репліка складна, зрозуміти, що саме мали на увазі європейські "ініціатори заяви" - це секрет відомства з Михайлівської площі. Зате там знають точно, що "такі заяви не можуть сприяти кращому розумінню ситуації". Тим більше що 13 лютого в Київ приїде Солана і три міністри закордонних справ, серед яких глави МЗС Швеції і Бельгії, яка буде наступним головою ЄС.

Ще в МЗС зауважили, що в заяві "окремі положення фактично йдуть у розріз із недавніми рішеннями ПАРЄ та Ради Європи, що, зокрема, у своїх резолюціях відзначила і багато позитивних перетворень, що відбуваються в Україні". Пункти ж із жорсткою критикою в зовнішньополітичному відомстві не помітили. Бо також їх би прокоментували.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування