Президента точно прослуховували

Середа, 7 лютого 2001, 12:23
Після того, як Баганець визнав, що діалоги за Кучмою старанно
"документувалися", залишилось лише завести нову кримінальну справу. Теперь Мельниченка звинувачитимуть у перевищенні службових повноважень, говорять в генпрокуратурі. За це дають від 3 до 8 років позбавлення волі.

Як говорить заступник Потебенька, справу порушать "можливо, ще до кінця лютого" – після допиту Олександра Турчинова і Тараса Чорновола, передає УНІАН. Щоправда, експерти ще мають, взявши у них зразки голосів, підтвердить їх відповідність до голосів на записах Мельниченка. А вже після цього можна порушувати кримінальну справу за ст. 166 ч. 2 Кримінального кодексу України (перевищення службових повноважень).


Отже, кабінет Кучми прослуховувався, розмови президента записувалися. Прокуратура ще раз підтвердила цей факт вустами заступника генерального прокурора України Олексія Баганця. Однак, всі найвищі посадові особи, що фігурують на плівках, а це - президент, глава його адміністрації і міністр внутрішніх справ - заперечують окремі фрагменти, що стали надбанням громадскості.

У інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна він повідомив, що днями були знову допитані президент Кучма, глава адміністрації президента Литвин, міністр внутрішніх справ України Юрій Кравченко, а також начальник Управління державної служби охорони.

Допитані показали, що дійсно, в кабінеті президента України велися дейкі розмови. З цих записів і були змонтовані 14 фрагментів, оприлюднених Морозом, стверджують учасники розмов і прокуратура.

"Зізнання" вищих посадових осіб були зроблені після того, як їм пред'явили близько 20 часів записів, виявлених під час обшуку на квартирі братів Рудьковських (один з братів - Микола Рудьковський, помічник народного депутата, члена Соціалістичної партії України Валентини Семенюк).

"Після прослуховування розмов ми вирішили пред'явити їх першим керівникам нашої держави і допитати їх - чи підтверджують вони ці розмови. Вони підтвердили частину розмов, які зафіксовані на тих дисках. Окремі репліки, фрагменти розмов всі учасники цих розмов категорично заперечують", - сказав Баганець.

Недовірливе слідство "порівняло свідчення допитаних" і роздруки 14 фрагментів запису на плівках Морозом, по яких була проведена фоноскопічна експертиза. "Всі ці фрагменти є скомпонованими, тобто сфальсифікованими", твердить Баганець.

Зараз прокуратура шукає тих, хто може бути причетний до підробки. "Яка участь братів Рудьковських у фальсифікації і компонуванні неправдивих розмов, покаже слідство".

Прокуратура підтверджує, що окремі переговори в головному кабінеті країни записувалися. "Ми в цьому упевнені на 100"%, - говорить Баганець. Приблизно з такою ж мірою упевненості прокуратура каже, що зробити запис в кабінеті цифровим диктофоном під диваном, як говорить майор Мельниченко, не можна. Зараз фахівці з'ясовують, яким саме чином велася прослушка і запис.

"Ми працюємо в цьому напрямі. Висунено багато версій щодо співучасників Мельниченка". Прокуратура працює, зокрема, над такою версією - Мельниченко міг бути використаний "як людина, що мала доступ до кабінету президента, а сама інформація знімалася абсолютно іншим шляхом".

"Ми довели, що Генпрокуратура не намагається приховати факт прослуховування кабінету президента, в чому нас звинувачують. Як тільки ці записи (у Рудьковського) були знайдені, ми допитали посадових осіб. І вони цього не заперечують. Єдине, вони стверджують, що саме таких розмов, які були оприлюднені Морозом, не було".

Така офіційна позиція влади. Перше - кабінет прослуховувався і переговори в ньому фіксувалися. Друге - прокуратура не впевнена, що це робив Мельниченко або тільки Мельниченко. І переконана, що запис вівся не цифровим магнітофоном.
Третє - прокуратура продовжує розробляти версію, що записи підроблені, і зроблене це було у "підпільній лабораторії" на квартирі у Рудьковських.

Після того, як влада визнала факт запису і прослушки, тобто частину правди, прокуратура і ті, що при владі, як і раніше будуть заперечувати факт "злочинних наказів". Крім того, "вкрапленнями" (тобто підробленими фрагментами) будуть оголошені, швидше усього, хабар Щербаня - пропозиція передати президенту або його родичам "золоту акцію" не самого поганого підприємства "Сумихимпром", окремі примітивні мати, захист брудного бізнесу Бакая... І багато чого іншого… Залишиться тільки турбота про країну…

Читайте також

Голоси на плівках Мельниченка справжні, підтверджує Генпрокуратура

Дивись і слухай розмови Кучми з Кравченком і Литвином

Кучма: "Я визнаю, що записи Мельниченка - це правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування