"Вбивчі плівки" загрожують усуненням українського лідера

Середа, 7 лютого 2001, 14:10
"Murder tape" threatens to topple Ukraine leader

Тисячі демонстрантів промарширували вчора засніженими вулицями Києва, столиці України, вимагаючи відставки Президента Леоніда Кучми, якого підозрюють в організації вбивства опозиційного журналіста. Протестуючі намагалися прорватися до будинку, у якому знаходиться Адміністрація Президента.

Кучма знаходиться під зростаючим тиском вимог його відставки з часу появи таємних плівок з записами його розмов, зроблених одним з його офіцерів безпеки, які викривають, що він обговорював шляхи втихомирення Георгія Гонгадзе – журналіста, чиє обезголовлене тіло було знайдене у неглибокій ямі у лісі неподалік від Києва три місяці тому.

Демонстранти тримали величезні портрети Кучми з перекресленим обличчям. Розгорнутий у місті постійний наметний табір, який є центром протесту опонентів Президента, був атакований невідомими особами.

Політична вдача Л.Кучми, який минулого року був переобраний на другий термін, різко змінилася після того, як Микола Мельниченко, колишній офіцер Служби безпеки України (СБУ), поставив у президентському кабінеті підслуховуючий пристрій, помістивши диктофон під диван. На плівці чути, що Кучма пропонував одному з високих урядовців, щоб Гонгадзе, редактора Інтернет-газети, було викрадено чеченськими бандитами. Журналіст зник у вересні минулого року. На плівці записано, що Кучма сміється, дізнавшись про його зникнення.

Український уряд заперечував його смерть та відкладав здійснення судової експертизи трупа, який був ідентифікований місцевим судмедекспертом, як тіло Гонгадзе. Керівникам експерта було сказано, щоб вони наказали йому пройти медичне обстеження на нервовий стрес.

Минулого місяця Михайло Потебенько, Генеральний прокурор, врешті проголосив у переповненому Парламенті про те, що результати тесту ДНК показали на 99,6%, що це тіло Гонгадзе. Крім того, на кістці передпліччя був наявний осколочний слід, схожий на поранення, якого зазнав Гонгадзе, коли вів репортажі про громадянську війну у Грузії на початку дев’яностих років. М.Потебенько заявив, що він все ще піддає сумніву факт загибелі Гонгадзе.

300 годин записів розмов показують, що 61-річний Президент одержимий ідеєю знищення опонентів. Він часто використовує лайливу мову у розмовах з іншими українськими лідерами. Кажучи одному з них, як поступити з суддею, який не застосував жорсткі заходи проти адвоката, звинуваченого у розповсюдженні неправдивої інформації про Президента, Кучма заявляє: "Візьми цього суддя та підвісь його за яйця. Хай повисить одну ніч".

Кучма та Потебенько намагались дискредитувати записи, але дехто з тих, хто також записаний разом з Президентом, ручаються за їх правдивість. Потебенько каже, що технічні експерти вважають, що записи не могли бути зроблені записуючим пристроєм під диваном, оскільки звук був би спотворений такого роду перешкодою. Він також висунув кримінальні обвинувачення проти Мельниченка, який переховується закордоном, звинувачуючи його у наклепі та підробці паспортних документів.

Потебенько тепер визнає, що плівки можуть бути правдивими, але стверджує, що фрагменти, що містять інкримінуючу інформацію, були змонтовані. Це не підтверджується закордонними спеціалістами, хоча вони не можуть з точністю визначити належність деяких голосів.

Українська політика є жорстокою – інші журналісти та опозиційні лідери також були вбиті або загинули у "аваріях". Один політик, який підтвердив автентичність плівок, публічно заявив, що в нього немає боргів, що він знаходиться у міцному здоров'ї і не планує кінчати життя самогубством.

Західні лідери поблажливо ставились до Кучми, тому що він був проти комуністів. Але, із зростанням на нього тиску щодо виходу у відставку, вони можуть вирішити, що він став для них тягарем.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування