Багатотисячна демонстрація в Києві під час політичної кризи

Середа, 7 лютого 2001, 15:51
Москва. 6 лютого. Тисяча протестуючих, розмахуючи українськими прапорами і скандуючи "Україна без Кучми", сьогодні пройшли Києвом в переважно мирному марші протесту, вимагаючи відставки президента Леоніда Кучми, який намагається перебороти політичну кризу, яка надалі поглиблюється.

Натовп, у якому за оцінками було від 3,5 до 5 тисяч осіб, спробував прорвати поліцейський кордон навколо будинку адміністрації президента, але був, як говорять очевидці, посунутий. Українське телебачення передало численні бійки серед протестуючих, поліції і людей, які виступили проти демонстрації.

Криза розгорілася після того, як були оприлюднені продовження приватних діалогів містера Кучми з кількома помічниками та політиками. Його голос упізнається в репліках, де він наказує викрасти відомого журналіста, загрожує судді й обговорює, як захистити керівника однієї з найбільших енергокомпаній після того, як він, за повідомленнями, "поклав у кишеню, щонайменше, сто мільйонів".

Сьогоднішня демонстрація, яка так само, як і в грудні, блокувала центр столиці, сигналізує про рішучість опозиційних партій і їхніх послідовників, багато хто з них розбили табір у морозну погоду.

Західні можновладці й українські політичні експерти сказали, що вони не прогнозували такий розвиток подій в одній із найбільших країн Європи. США та європейські держави в містера Кучму, який був керівником радянського ракетного заводу, зробили великі інвестиції після того, як він прийшов до влади років десять тому.

Українське телебачення передало сьогодні ввечері, що протестуючі почали стікатися до столиці о 8 годині ранку з усієї країни. Деякі прийшли маршем із західних міст, і вони об'єдналися з пікетниками в столиці, які розбили наметове містечко. Вони пообіцяли, що залишаться доти, поки містер Кучма не піде у відставку.

Причиною, через яку вибухнула криза, було зникнення у вересні Георгія Гонгадзе, журналіста, чий інтернет-сайт новин "Українська правда" часто критикує корупцію, що мучила країну протягом двох термінів президентства містера Кучми. Після того, як в листопаді було знайдено обезголовлене тіло містера Гонгадзе, лідер опозиції Олександр Мороз продемонстрував перші записи, на яких можна почути, як голос містера Кучма наказує міністру внутрішніх справ Юрієві Кравченку позбутися містера Гонгадзе.

Нова партія записів була оприлюднена минулого тижня, що й поновило протистояння. На одному із записів генеральний прокурор доповідає про проблему в кримінальній справі проти Сергія Салова, юриста з Донецька, який працював на опозицію під час парламентських виборів у 1999. Містер Салов звинувачувався в "поширенні брехливої інформації про президента", роздаючи листівки про те, що містер Кучма помер від надмірного вживання алкоголю. Суддя, який слухав справу, ухвалив, що обвинувачення повинно бути замінене на "образу" президента і містер Кучма має бути допитаний.

На плівці містер Кучма дзвонить губернатору Донецька Віктору Януковичу і говорить, що суддя повинний бути підданий тортурам. Не ясно, які що було зроблено проти судді, і чи були щось взагалі.

На іншому записі глава державної податкової адміністрації Михайло Азаров доповідає про результат перевірки Ігоря Бакая, керівника Нафтогазу України, державної трубопровідної компанії. "Як мінімум, ти поклав у власну кишеню сто мільйонів, щонайменше", розповідає містер Азаров про свою бесіду з містером Бакаєм. "Я розумію, звичайно, що я не буду підставляти тебе. Я даю тобі два тижні, максимум місяць. Знищ усі папери".

Містер Кучма відповів: "Добре", і додав, що говорив із містером Бакаем, сказавши йому, щоб той не розраховував, що завжди буде під захистом.

Містер Бакай пішов у відставку навесні і зараз він депутат парламенту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування