Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кредит недовіри?

Середа, 7 лютого 2001, 21:54
"Не можу говорити про конкретні терміни. Поки дуже сумнівно, що дамо наприкінці березня", - заявив за підсумками перебування в Києві Джон Одлінг-Смі, директор 2-го європейського департаменту МВФ, у який входить Україна. Після двох тижнів переймання вітчизняними реаліями можливість залишилася тільки "теоретична". Таким чином, кредит довіри Фонду уряду реформаторів не витримав перевірки навіть двома місяцями - перший і єдиний кредит МВФ в історії прем'єра Ющенка був виділений 19 грудня.

Паралелі між зміною адміністрації в США і таким рішенням Фонду серед офіційних осіб ніхто не проводить і говорять, що причини – чисто економічні. Дотепер криві погляди убік України з'являлися через одне-єдине - експортне мито на соняшник. Тепер же місія Фонду виявила, що їх турбує ще ціла група питань.

Так, за словами Одлінга-Смі, місія й уряд України не завершили переговори в чотирьох секторах. У газовому "просто не було часу" для аналізу поточного стану, у сфері реструктуризації банків уряд і Нацбанк усе ще формулюють політику, і тому місія не змогла з нею ознайомитися і висловити свою думку. У третьому секторі - приватизації - уряд починає "якісь" заходи для підвищення її прозорості, однак місія також не бачила їх і нічого не може сказати з цього приводу. Нарешті, відзначив Одлінг-Смі, МВФ вважає за необхідне відмовитися від списання податкової недоїмки, а також розстрочки боргів перед бюджетом, що передбачено прийнятим Верховної Радою законом про скасування картотеки.

Крім короткозорості в перших трьох пунктах і конкретними вимогами в четвертому, є ще ряд моментів, які не дозволять місії МВФ рекомендувати раді директорів Фонду надати Україні черговий транш. Західні фінансисти турбуються через зниженням платежів за енергетику в грудні-січні і проблемою взаєморозрахунків НАК "Нафтогаз України".

Також припинення кредитної програми може загальмувати діалог із Паризьким клубом кредиторів України. За неписаним правилом – у клубу взагалі статуту немає – без програми МВФ неможливо проводити реструктуризацію боргів. Одлінг-Смі сказав, що Паризький клуб сам буде оцінювати відносини Києва і Фонду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...