Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Скоро все буде відомо

Четвер, 8 лютого 2001, 12:53
Дані зарубіжної експертизи "таращанського" тіла продовжується і зараз ніхто з упевненістю не може сказати, коли вона завершиться. Сергій Головатий, який поки що за власні кошти проводить таку незалежну експертизу в одній з клінік Експертиза "таращанського" тіла в Німеччині ще не завершилася, але оригінали аудіозаписів Мельниченка вже надійшли до віденського Міжнародного інституту преси. Сполучним ланцюгом між Україною та експертами виступає Сергій Головатий, який володіє найповнішою інформацією.

Експертиза ДНК

Коли будуть відомі результати хоча б одного дослідження – це з упевненістю не може сказати ніхто. Сергій Головатий, який поки власним коштом проводить незалежну експертизу "таращанського" тіла в одній із клінік Німеччини, - єдина людина, яка хоча б приблизно знає, коли можуть бути оголошені результати.

Прогнозів депутат не робить і тільки заявляє, що експертиза продовжується і її результати будуть обов’язково отримані. Не дуже давно, перебуваючи в Німеччині, Головатий зустрічався з "докторами", які проводять експертизу. "Після розмов із ними в мене виникнули сумніви щод результатів експертизи Потебенька", - цитує секретаря слідчої комісії Інтерфакс-Україна.

Головатий здивований, як це українській прокуратурі разом із російськими експертами вдалося так швидко одержати результати експертизи ДНК. Він вважає, що такі терміни дозволяють сумніватися в її достовірності.

"Високий відсоток подібності, оголошений Потебеньком, 99,6% - для мене загадка. Я дізнався у Німеччині, що подібність у 99,7% - результат, при якому експерт визнає, ідентифікує людину. Чому при такому високому відсотку результату, отриманому експертизою, говориться, що це - не Гонгадзе?", - заявив Головатий на прес-конференції у Верховній Раді.

"Я сказав про це на зустрічі президенту Леоніду Кучмі: версія Потебенька - версія безкінечності з метою виправдати бездіяльність і сховати злочин". Там же на зустрічі Головатий дорікнув Кучму, мовляв, "світ не розуміє, чому мати Гонгадзе не визнають потерпілої".

Німецькі ж експерти поки можуть повідомити, що пляма бурого кольору, розташована в правій верхній частині медичної карти поранення Георгія Гонгадзе, є людською кров'ю. З неї буде виділено ген для проведення експертизи ДНК.

Фоноскопічна експертиза

Поїздка Головатого за кордон переслідувала ще одну мету - йому вдалося передати оригінали записів майора Мельниченка до Міжнародного інституту преси у Віден.

Це відбулося 2 лютого. Інститут одержав 2 компакт-диски з записами і касету з голосами "окремих осіб" для того, щоб звірити голоси на дисках. Головатий повідомив, що "у Відень передані матеріали записів у тому виді, у якому вони були зроблені - у цифровому режимі".

Головатий повідомив, які саме бесіди записані на носіях - він прочитав назви звукових файлів на компактах. "Це - розмови Тараса Чорновола, Олександра Турчинова, записи розмов президента 11 вересня, 12, 22, 26 червня, 3 липня". "Перший файл - про Гонгадзе, другий - завдання Кравченку про Гонгадзе, третій - слова Кравченка про те, що він прибере Гонгадзе, далі розмова Деркача", - сказав Головатий. За його словами, також на диску розмови про "знищення" Ющенка, про главу Верховного суду Бойка, про депутатів Омельченка, Єрмака, щодо прослуховування телефонів Юлії Тимошенко та "багато іншого". Ця ж фонотека буде передана до генпрокуратури.

Також Головатий ще раз процитував Кучму під час їхньої зустрічі 30 січня: "Я визнаю, що мене записували в кабінеті". Говорячи про інше рандеву опозиціонера і "гаранта" на зустрічі останнього з членами української делегації в ПАРЄ 5 лютого, то Кучма в присутності 25 народних депутатів і спікера сказав: "Я визнаю, що в Україні усе можливо, у тому числі і прослуховування президента".

Головатий повідомив, що "найближчим часом відбудеться засідання комітету міністрів Ради Європи, де будуть розглянуті рекомендації ПАРЄ. За повідомленням УНІАН, він також не виключив, що Рада Європи може у своїх висновках послуговуватися експертизою Міжнародного інституту преси. Як додав Головатий, це йому "неофіційно" сказали представники Ради Європи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування