Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медведчук пропонує Ющенку очолити блок партій

П'ятниця, 9 лютого 2001, 21:53
Ані влада, ані опозиція не готові до виходу з кризи "на основі демократії, права і моралей". Це і подальші заяви Віктора Медведчука передбачають, що є якась "третя сила", можливо на чолі з Ющенком, яка здатна вивести країну з кризи. Навести порядок, зрозуміла справа, викликалася СДПУ(о).

Хоч конференція, на якій виступав Медведчук, була присвячена перспективам соціал-демократії, він значне місце приділив сучасному моменту.

"Для нас неприйнятні будь-які спроби силового розв'язання проблеми – чи то з боку влади чи то з боку опозиції. Відділити справжні записи, якщо вони мали місце, від підроблених, зрозуміти, як стало можливим підслуховування у президентському кабінеті, якщо воно проводилось, виявлення всієї правди - необхідна умова для виходу з кризи. Найвищі посадовці, відповідальні за конфіденційність першого кабінету в державі мають бути відправлені у відставку. Ми закликаємо опонентів президента припинити використовувати касетну справи для розгойдування човна. Адже всі ми сидимо в цьому човні і важко уявити, що трапиться, якщо дійде до відкритого конфлікту і ситуація вийде з-під громадянського, суспільного контролю".

"Україні потрібна сильна держава. Саме слабкість сьогоднішньої держави - одна з ключових причин більшості наших проблем", - говорить Медведчук.

Якщо пригадати, що нинішній президент повністю асоціює себе з Україною, то заява лідера СДПУ(про) може показатися найсміливішою, але потрібно звернути увагу на наступний пасаж. Фактично Медведчук пропонує Ющенку визначитися - з ким він, і не залишає йому жодного вибору. Невизначена "орієнтація" прем'єра, вважає віце-спікер, заважає формуванню коаліційного уряду, до якого вже дозріли соціал-демократи.

"Ми закликаємо Віктора Андрійовича проявити мужність і нарешті очолити блок партій, які його підтримують і убачають в його особі майбутнього лідера України. Звичайно, ми готові до діалогу і в тому випадку, якщо прем'єр і далі буде залишатися під впливом сил, зацікавлених в збереженні його статусу "технічного керівника" уряду. Але в будь-якому випадку треба знати, в якому з двох можливих якостей Віктор Ющенка бачить себе".

Ще один цікавий пасаж: "У далекій перспективі ми розраховуємо на те, що це буде однопартійний соціал-демократичний уряд, який спирається на соціал-демократичну більшість у парламенті. Але оскільки зараз жодна з партій не має більшості - це має бути коаліційний уряд".

І головне тут, переконаний Медведчук, "не закон, а готовність учасників до співпраці, до прийняття компромісів при умові дотримання своїх принципових позицій".

Модна нині проблема свободи слова також знайшла своє відображення в промові лідера "найперспективнішої" партії. "Одна з основних проблем нашого суспільства" - проблема "вільних, сильних, професійно самодостатніх засобів масової інформації". "Ми виступаємо на захист журналістів проти будь-яких прямих або непрямих засобів тиску на них, проти "кишенькової" преси, заявив він. Цитуємо Медведчука виключно для того, щоб у разі чого мати можливість пред'явити йому претензії. Однак, лідер СДПУ (о) не згідний з тим, що в Україні "зараз зовсім немає свободи слова".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування