Кучма – "за" мордобій, США – "проти", Ющенко - "утримався"

Четвер, 1 березня 2001, 14:19
Кучма підтримав дії міліції по демонтажу наметового містечка. У цей же час США висловили "жаль" такими діями Києва, який "розігнав мирну демонстрацію".

Кучма підтримав дії київської влади, виступаючи після зустрічі з президентом Вірменії Кочаряном. Як передає українська служба Бі-Бі-Сі, Кучма зробив акцент на тому, що міліція діяла згідно із законом. Більш того "гарант" попередив, що опозиція повинна притримуватися правового поля України.

Кучма сказав, що задоволений тим, що влада у Києві є і вона діє в рамках правового поля. Президент висловив жаль, що окремі депутаті, які повинні виконувати законі, їх ігнорують.

"Будь ласка, їм відведене місце, як у всіх цивілізованих країнах. Нехай сидять скільки бажають. А те, що сьогодні влада показала, що є влада, я вважаю абсолютно правильно. І в майбутньому всі мають знати", цитує гаранта канал 1+1. Кучма говорив російською.

А уряд США вустами посла Карлоса Паськуаля в четвер висловив "жаль" про заходи щодо "розгону мирної демонстрації". "Ми стурбовані забороною на демонстрації і намагаємося знайти пояснення конкретної природи судового рішення, на основі якого були вжиті сьогоднішні заходи".

Однак США визнають, що у кожної держави "є свої правила, які регулюють можливості публічних зборів і демонстрацій", додав посол. Про ступінь відмінності норм України і демократичних держав він нічого не сказав.

Як справжній дипломат, Паскуаль урівноважив свою заяву словами про те, що, "український уряд в багатьох випадках демонструє свою готовність створити умови для мирного урегулювання політичної ситуації в Україні, вести діалог з опозицією, а також вживати заходів для продовження і завершення повного розслідування справи Гонгадзе". Посол зазначив, що події в останні тижні свідчили тому, що Україна розвивається демократичним шляхом.

Однак ще одна репліка Паскуаля, яку передає Інтерфакс-Україна, практично нівелювала компліменти Києву: "Ми рішуче закликаємо Уряд України поважати взяті зобов'язання створювати і розвивати демократичну державу та знаходити шляхи, які б дозволяли її громадянам висловлювати свою незгоду і свої погляди".

Більш того, посол нагадав, що у розмовах, "що ми мали з українськими офіційними особами в останні тижні і у Міністерстві закордонних справ, у Адміністрації Президента і вони вказували на намети на Хрещатику як на ознаку розвитку української демократії".

"Звичайно, ми погоджуємося, що усім країнам необхідні закони і правила щодо проведення публічних зібрань та демонстрацій", каже посол. "Ключовим випробуванням демократичності суспільства є те, чи держава створює механізм для вираження людьми незадоволення мирними засобами. Неодноразово українська влада вказувала на свій твердий намір вирішувати політичні питання, користуючись конституційними засобами. Вступити в діалог з опозицією. Зробити кроки для проведення і завершення розслідування справи Гонгадзе у більш прозорий спосіб", нагадав обіцянки влади Паскуаль.

Прем'єр-міністр Ющенко зараз далеко від Києва, тому дозволяє себе не погоджуватися з арбітром нації. Ющенко вважає, що поки не вичерпані всі засоби досягнення "розумного компромісу, застосування силових методів є передчасним і неприпустимим". Так прем'єр прокоментував ситуацію з ліквідацією наметового містечка.

"Я поки не маю повної інформації про події у Києві, але, як і раніше, переконаний, що єдиний шлях до урегулювання політичного конфлікту - це шлях діалогу, дотримання закону і демократичних норм всіма сторонами", - сказав Ющенко журналістам в Лондоні.

Він також висловив надію, що згодом "місцева влада буде робити більш зважені і адекватні вимогам закону дії". "Взагалі, я вважаю, що рівень політичного протистояння потребує узгодженості в діях місцевої влади і органів державної влади", - цитує Ющенка Інтерфакс-Україна.

Іван Плющ – теж з-за кордону, із Баку – заявив, що не підтримує використання сили "ні однією, ні іншою стороною". Як і Паскуаль, він "висловив жаль", як Ющенко, він думає, що "повністю не були використані можливості діалогу".

"Я був і є прихильником того, що ні з одного, ні з іншого боку не можна застосувати силу, " - сказав Іван Плющ в інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі. "Сила лише породжує силу", - вважає спікер парламенту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування