SOS! SOS! Азаров іде в політику

Субота, 3 березня 2001, 14:23
Микола Азаров очолив бутерброд з п'яти партій, який до суботи називався "Трудова солідарність України". З приходом податківця на політичний пост раптово померли два міфа-коматозники: про незаангажованість Азарова і про таланти Порошенка бути самостійною фігурою.

Одним із рішень з'їзду було пожаліти журналістів і перейменувати складновимовну Партію регіонального відродження "Трудова солідарність України" в просто Партію регіонів України.

Кандидатура Азарова була підтримана одноголосно. На чолі з головним митарем країни партія буде будувати "новий центризм", який в її програмі позначений як ідеологія партії.

Розшифровка неологізму подається така: "Ефективна технологія і філософія творення, яка передбачає культуру політичного компромісу, ставить в центр своєї діяльності людини, забезпечує самозбереження нації".

Партія без зайвого сорому заявляє про претензії на перемогу в парламентських виборах 2002. "Ми повинні в стислі терміни мобілізувати всіх наших прихильників, згуртувати і навчити їх масовій роботі для перемоги вже в 2002 році". Мила вуху фраза отримує особливе звучання, коли згадуєш прізвище і посаду лідера партії.

Нове призначення Азарова стане істинним випробуванням його здібностям розділяти дві несумісних речі: політичне захоплення вільного від роботи часу і механізми відомства, яке прирівняне до силового.

Партія регіонів віддає належне одному із засновників і обіцяє побудувати громадянське суспільство якщо не у всій країні загалом, то хоч би в деяких областях – "партія виступає за зміцнення регіональних принципів громадянського суспільства і розвиток регіональної демократії і ініціативи", цитує програму партії Інтерфакс-Україна.

У своїй "інавгураційній" промові Азаров проголосив, що партія виступає не тільки проти відставки уряду Ющенка, а навіть проти розмов на цю тему. А питання про створення коаліційного уряду потрібно ставити після внесення змін до Конституції, вважає новооформлений політик.

Також Азаров на майбутнє заявив, що йти на вибори президента в 2004 році він не збирається, а свою роботу на чолі партії присвятить пошукам або ж вирощуванню такої фігури. Керувати нею він буде до того моменту, "поки партія не висуне лідера, який буде в 2004 році претендувати на посаду президента України".

Поки ж новообраний лідер переконаний, що в країні немає ані політичної, ані економічної кризи. Кажучи про 2002 рік, він висловився проти проведення парламентських виборів за пропорційною системою, зазначивши, що "це має значення", коли в Україні буде 5-6 могутніх партій.

На всяк випадок Азаров спростував думку, що нова партія може зайняти привілейоване положення в зв'язку з тим, що він очолює державну податкову адміністрацію. "Моя посада жодним чином не буде використовуватися для реалізації мети будівництва і зміцнення нашої партії", - зазделегідь попередив Азаров.


Партія регіонів створена шляхом об'єднання Партії регіонального відродження, в яку і входив Азаров, Партії праці, Партії солідарності України, Партії "За красиву Україну" і Всеукраїнської партії пенсіонерів. Петро Порошенко, який подавав з надії на початку самостійного політичного життя, очолює парламентський офіс партії – групу "Солідарність".

Замість післямови

"Азаров, якщо він залишиться на посаді після цієї кризи, буде являти собою головну загрозу демократичному майбутньому України", - заявив Адріан Каратницький, президент міжнародної громадської організації Freedom House на круглому столі у Фонді Карнегі в США.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування