Українська демократія в небезпеці

Субота, 3 березня 2001, 17:03
Ukrainian Democracy At Risk

Україна переживає "поворотний момент в своїй національній історії", і зараз для неї є два шляхи – чи рухатися до злочинної диктатури, чи стати демократичною державою, зазначає головний учасник політичної драми, яка продовжується в цій країні. Олександр Мороз – голова Соціалістичної партії України і один з лідерів опозиційного руху до діючого президента України Кучми – описав політичну кризу, яка склалася на даний момент в Україні на брифінгу RFE/RL, який відбувся у Вашингтонському офісі на цьому тижні.

Мороз зробив припущення, що справа журналіста Георгія Гонгадзе, якого за численими припущеннями було вбито на замовлення людей, які оточували Кучму, стала "тільки ще однією рисою картини" про справжню природу політичної влади в Україні.

Мороз, який зазнав поразки на останніх виборах, де переміг Кучма, і тепер намагається замінити Президента, сказав, що нинішній український Президент блокував реформи в українській економіці, "виростив" авторитарний політичний устрій та активно втручався в національне та релігійне життя країни.

Все це тривало вже довгий час, зазначив Мороз, але справа Гонгадзе породила опозицію, і навіть призвела до припущень, що режим, можливо, є винним у смерті українського національного лідера Вячеслава Чорновола. Група, яка з'явилася нещодавно, сказав Мороз, стала справжнім рухом, і отримала назву "Україна без Кучми".

Мороз також зазначив, що він чекав, що криза в Україні досягне свого піку наприкінці весни чи на початку літа, коли будуть проходити багаточисленні демонстрації, які будуть збільшуватися, та за участі парламенту, який стане більш дієвим. Тим часом, сказав Мороз, він та інші учасники опозиції будуть намагатися розширити контакти з урядами іноземних країн.

У відповідях на питання Мороз підкреслив, що він не прагне до того, щоб Сполучені Штати Америки чи інші країни призупинили свої програми щодо допомоги Україні, але за те, щоб вони стали партнерами України, і співпрацювали краще з не-урядовими групами, і не покладалися на українське керівництво.

Мороз, який нещодавно був комуністичним посадовцем в радянські часи, чітко пояснив ті засади, на яких би він хотів бачити нову Україну. І він чітко акцентував на одному з пунктів – Київ повинен мати якнайтісніші стосунки з Москвою. "Російська Федерація є для України одним з найбільших та найближчих партнерів", - зазначив Мороз.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування