Генпрокуратуру викрили

Понеділок, 5 березня 2001, 14:36
Генпрокуратура користується послугами міжнародних аферистів для доведення провини Тимошенків. Про нові цікаві подробиці діяльності Генпрокуратури у понеділок розповів найближчий політичний сподвижник Юлії Тимошенко Олександр Турчинов.

Олександр Турчинов звинуватив керівництво Генпрокуратури у корупції, зловживанні посадовими обов'язками, нанесенні збитків економіці і спричиненні шкоди національній безпеки.

Засновуючись на документах про відносини між Гепрокуратурою та компанією "Юніверсал Трейдінг енд Інвестмент Ко" в особі її президента пана Ламберта, Турчинов стверджує, що Генпрокуратура надала президенту цієї компанії жителеві США Ламберту, який за існуючою інформацією займається фінансовими махінаціями, шантажем і здирством, повноваження представляти інтереси України, проводити слідчі дії і отримувати кошти, які належать державному бюджету України.

Він продемонстрував кілька таких довіреностей за підписом генерального прокурора України Михайла Потебенька та його заступника Миколи Обіхода. З самого початку існує домовленість, що за послуги Ламберта він отримує 12% від грошей, повернених в Україну з-за кордону. Крім того, Генеральна прокуратура виступала гарантом особи Ламберта в інших країнах, підтверджуючи письмово факт співпраці.

На підставі чого Генпрокуратура розпоряджається державним майном і обіцяє величезні відсотки аферистам-посередникм?! А якщо таких посередників 5-7, - то Україна може взагалі не розраховувати на повернення будь-яких коштів. Цікаво, а скільки відсотків матиме сам Обіход?", - сказав Олександр Турчинов.

Турчинов називає Ламберта "фінансовим шахраєм і шантажистом". Вперше Ламберт з'явився в Україні 1997 року, коли корпорація "Єдині енергетичні системи України" звернулася до Ламберта за юридичною допомогою у вирішенні конфлікту між ЄЕСУ, "Агротехсервісом" і китайськими боржниками.

Для того щоб Ламберт зміг допомогти, йому надали всю фінансову інформацію. Пропозиція Ламберта була простою - "кинути китайців". Якщо вірити Турчинову, ЄЕСУ ця пропозиція не сподобалася і компанія відмовилася від неї, а разом з тим і від послуг Ламберта. У відповідь він став шантажувати ЄЕСУ, вимагаючи пристойні гроші. Більше того, щоб "насолити" Ламберт почав співпрацювати з Генпрокуратурою, надавши їй всі документи щодо ЄЕСУ, які мав.

Ще тоді Турчинов звернувся до замгенпрокурора Обихода з депутатським запитом, у відповіді Обиход повідомив його, що знати не знає такого Ламберта. Тим часом, або Обиход, або Ламберт бреше. Коли компанія ЄЕСУ вирішила судитися з Ламбертом, йому довелося свідчити у суді в США. Там він і зізнався, говорить Турчинов, що "в ході виконання зобов'язань перед Генпрокуратурою йому довелося неодноразово контактувати з керівництвом Генпрокуратури, часто щодня". У ході того ж розгляду за позовом ЄЕСУ проти Ламберта, сплили документи, які є таємницею слідства.

Наводимо уривок з листа Турчинова на ім'я керівників профільних комітетів парламенту і голови СБУ Радченка.

"Наявна інформація дає підстави вважати, що описаний вище протизаконний випадок "взаємовигідної співпраці" Генпрокуратури з міжнародними аферистами, не є поодиноким "інцидентом", а лише окремим елементом налагодженої злочинної системи, яка зокрема включає:

- делегування Генеральною прокуратурою своїх повноважень іноземним громадянам з сумнівною репутацією, в тому числі - й щодо ведення слідчих дій;

- розголошення таємниці слідства та використання слідчих матеріалів з метою фінансового шантажу (рекету);

- вступ у фінансові відносини з іноземними громадянами за рахунок бюджетних коштів і безпідставне прийняття рішень щодо самовільного використання коштів, які потенційно можуть складати доходну частину бюджету України;

- зловживання владою, використання послуг провокаторів і авантюристів для фабрикації кримінальних справ".

Турчинов також говорить, що ці матеріали зацікавили його тільки після того, як під час обговорення бюджету на 2001 Генпрокуратура наполягала на створенні спецфонду для її фінансування, куди повинні були перераховуватися відсотки від коштів, отриманих прокуратурою після розслідування справ про фінансові зловживання і повернення вкрадених коштів державі. У листопаді Кабмін затвердив таку схему фінансування прокуратури, але через бюджетний комітет ці пропозиції не пройшли.

З всього цього, правда, слідує, що матеріали, представлені слідству "міжнародним шахраєм", дійсні.

Дивись документи, які оприлюднив Турчинов:

Лист Ламберту від Михайла Потебенька

Лист Ламберту від Генпрокуратури

Лист Ламберту від Обихода

Вислови думку на вільному форумі УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...