Мороза надихнув візит до США

Вівторок, 6 березня 2001, 13:35
Чому нормальні люди дивляться УТ-1? Зрозуміло, що не для власного задоволення, а для того, щоб отримати уявлення про наступні кроки влади та про пріоритети у політиці Банкової. Якщо дев'ятигодинні випуски УТН минулого тижня в обов'язковому порядку виливали "відерце" бруду на Мороза та його візит до США, значить є чого боятись? Дійсно міжнародна ситуація постійно ускладнюється: скандал в Україні дуже жорстко висвітлюють західні ЗМІ, не стримуються у висловах відомі у світі люди. Органи влади у США зараз знаходяться у процесі формування, і саме сьогодні закладаються стереотипи американських чиновників щодо України. Виходячи з того, хто такий Джордж Буш, можна припустити, що він до останнього навіть не знав, що це за країна така – Україна. І саме в цей складний момент до Штатів їде Мороз…

Олександр Олександрович не приховував перед журналістами свого задоволення від поїздки. Головне, за його словами, було прорвати інформаційну блокаду, хоча він сам визнає, що Україною зараз на Заході дуже цікавляться. УП вже писала з ким у США зустрічався Мороз, однак головна новина, яку він привіз - це запланований візит до України керівництва управління по Центральній та Східній Європі Держдепартаменту США. Отже, до України (не без участі Мороза) приїде черговий "ревізор" і керівнику зовнішньополітичного відомства пану Зленку знову доведеться розповідати про "верховенство права", "дотримання прав і свобод українських громадян" і тому подібне.

Мороз знову висловив переконання, що у травні–липні Кучма піде у відставку. Він говорив про це і в інтерв'ю американським кореспондентам. І, як не фантастично це звучить, але лідер соціалістів вірить у такий сценарій розвитку подій. "Суспільні процеси мають свою логіку розвитку", - сказав Мороз і додав, що спирається на думки аналітиків, які займаються українською ситуацією. Більше того, за його словами, такий сценарій розвитку подій достатньо серйозно розглядають на Заході. Правда Мороз не уточнив, як там до цього ставляться. Адже, якщо Кучма все-таки піде найближчим часом, його місце має зайняти прем'єр. А чи втримається улюбленець Заходу й опозиції у своєму кріслі?

Саме ставлення Мороза до боротьби олігархів за прем'єрське крісло і, як наслідок, повну владу в країні, дивує журналістів. Він упевнений, що ті, хто зараз біля влади, не зможуть захопити її після відставки Кучми. Для них, запевняє Мороз, єдиний шлях - це вибори, а задіяти адміністративний ресурс буде вже неможливо.

А от найцікавіше – Мороз повністю відкидає можливість відставки Ющенка. Він говорить, що чвари навколо прем'єрського крісла триватимуть до початку квітня, а потім Кучма збере всіх і скаже: "досить, є й інші проблеми". "От подивитесь", - каже Мороз – "все закінчиться тим, що уряду висловлять окремі зауваження і не відправлять у відставку".

Цю тезу Олександра Олександровича підтверджують і останні висловлювання Кучми щодо долі Ющенка. Тут логіка проста – Кучма розуміє, що за люди (чи "нелюди"?) його оточують і не захоче віддати Медведчуку чи Тигіпку місце, знаходячись на якому легко звалити і "папу". З іншого боку, все ж варто нагадати, що Кучмі сьогодні потрібна, як повітря, підтримка олігархів. Чим не варіант – розрахуватись за цю підтримку прем'єрським кріслом, підготувати собі наступника, а потім зажадати від нього гарантій недоторканності?

Сценарій з наступником все ж із серії припущень. І відставка Кучми у травні – це лише бажання Мороза. Сьогодні нічого не вказує на те, що "гарант" залишить свою посаду. Сам він не піде, а для імпічменту не вистачить голосів. Навіть жорсткі вимоги Сороса про відсторонення Кучми від влади, це тільки слова, хоч і шанованої, але не офіційної особи. Сам Мороз підтверджує, що принципи дипломатії не дозволять західним посадовцям виступати з надто критичними заявами.

А влада іде у наступ: Генеральна прокуратура обіцяє оприлюднити списки депутатів, яких хоче притягнути до кримінальної відповідальності. Журналісти не сумніваються, що до списку потраплять члени фракції "Батьківщина", подейкують, що там фігурує і Олександр Турчинов (після звинувачень соратника Тимошенко на адресу Генпрокуратури, пан Обиход має на нього "особливий зуб"), і сам Мороз. Останній запевняє журналістів, що не боїться цих "списків генпрокурора" і впевнений, що його прізвища там не буде. Навіть більше, він припускає, що назвуть прізвища депутатів з більшості, щоб таким чином шантажувати їх. (Ось вам, до речі, і можливий важіль впливу на олігархів, які претендують на прем'єрське місце). Мороз вже нічому не дивується і, за його словами, такий шантаж "свідчить про методику використання інститутів влади".

Отже, якщо аналізувати ситуацію в країні і підсумки візиту Мороза до США можна погодитись з ведучим "Епіцентру" В'ячеславом Піховшеком: позиції, як влади, так і опозиції залишаються незмінними. Візит Мороза не приніс нічого, крім морального піднесення. Однак Піховшек обрав дивну схему політичного аналізу: говорити про конкретні кроки обох сторін, не поглиблюючись у сутність процесів. Він розглядає владу та її противників, як гравців-шахістів, аналізуючи ходи пішаками. А ситуація в Україні така, що кожен з гравців може закінчити свою партію просто скинувши фігури з дошки. У такому разі все зміниться кардинально. Отже, доживемо до дня уряду у ВР – побачимо чи правий Мороз у своїх прогнозах, а там і до кінця травня не далеко…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
16:59
Раду з підтримки кінематографії при Держкіно остаточно визнали нелегітимною
16:57
За добу українці інвестували в облігації у "Дії" понад 30 млн грн – Федоров
16:29
фото"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції знайшли 14 млн незаконних активів
16:28
Фонд держмайна продав майновий комплекс ДП "Інжексбуд" за 27,5 мільйона
16:28
ВІДЕОШІ та кадри українських бомбардувань. Польський режисер випустить фільм про Путіна
16:27
Рада дозволила АРМА купувати військові облігації за арештовану валюту
Усі новини...