"Колізії влади" та ілюзії Ющенка

Вівторок, 6 березня 2001, 14:03
Ющенко упевнений, що наметові пікети й акції протесту відбуваються в країні не через плівки Мельниченка, а тому що народ не задоволений "конструкціэю влади". Але, вважає він, розв’язати конфлікт може тільки влада – своєю відповіддю опозиції.

Прем'єр слідом за Кучмою з'явився в ефірі програми "Континент Європа" російської служби радіо "Свобода". Дуетом із ведучою Оленою Коломійченко, традиційним інтерв'юером українських високопосадових чиновників, вони навідними запитаннями і незрозумілими відповідями шукали пояснення тому, що відбувається в країні.

"За великим рахунком, ті причини, що стоять у джерел – це не епізод касетного скандалу, це не епізод інших моментів, хоча вони дуже резонансні і хворобливі самі по собі. Так, і колізія не в окремих персоналіях і їхньому поводженні. Сама колізія – це про конструкцію влади, про системи тих колізій, що формувалися і є, насамперед, у політичних відносинах. Цей конфлікт зачипає тому так багато соціальних народних інтересів із різних боків українського суспільства". Такими словами Ющенко пояснив появу кризи в країні.

Ющенко не вважає протестуючих "учасниками конфлікту дійсно з владою". "Я не бачу в тих людях, що у наметах на Хрещатику або в інших місцях і в іншій формі демонструють свій підхід до цього явища - я ніколи не відносив, що ці люди на барикадах по відношенню до влади".

Також, вважає Ющенко, крім незгоди з розподілом владних повноважень у країні людей вивело на вулиці "бажання одержати відповіді на ті питання, які досить логічні: що в нас трапилася, чому така історія з журналістом, чому інші питання, які вимагають відповіді - чому усе-таки вони не знаходять відповіді?". "Ці люди вийшли за відповіддю. Вони задали ці питання, і я думаю, що проблема не в людях, які ці питання задають, а проблема в тому, хто допустив наявність цих питань, чому ці питання виникнули в суспільстві. Я думаю, це - причина".

У цю мить всплива у голові слова Ющенка, який 21 лютого привселюдно підтримав Потебенька як керівника прокуратури, яка "демонструє бажання прозоро розслідувати справу Гонгадзе". Інтерв'ю "Свободі" було записано через п'ять днів, 26 лютого.

"Найважливіше сьогодні - яка форма відповіді буде продемонстрована Україною. Повірте, що, не роблячи випереджаючих кроків, зрозумілих для суспільсва дій ми можемо виявитися на краю більш серйозних конфліктів, що можуть бути чреваті, відбитися на економічному і не тільки економічному майбутньому".

Далі посвячений читач може почати дивуватися ще більше. Ющенко пояснює появу заяви "трійці", де опозиція була нагороджена ярликами "фашистів". Як вважає Ющенко, "це єдиний спосіб, що дає можливість всім учасникам цього конфлікту повесті себе цивілізовано - це перше: мати взаємний діалог". "Через діалог забезпечити виконання всіх демократичних процедур, які необхідно зробити для того, щоб наприкінці - це вже третя позиція - щоб суспільство, політичні сили, країна одержали істину відповідь: що трапилося". Після цих слів прихильники гіпотези про те, що Ющенко взагалі не читав текст заяви "трійці" перед підписом, одержали незаперечні словесні докази.

Однак наступні пропозиції - як ніж по серцю вірним шанувальникам Ющенка від опозиції: "Я думаю, що сутність звернення, яке було підписано трьома - у сутності позиції цих трьох збігаються".

Але далі - ще більше.

"- І все-таки, Вікторе Андрійовичу, Ви готові давати відповіді або задавати питання?
- Я представляю владк, і я готовий відповіді давати".

"Я переконаний, що найголовніше на сьогодні: вийти винятково демократичним шляхом із того, що в нас трапилося. Демократія дасть відповіді на все. Я тільки категорично проти того, щоб розгойдувати сьогодні човен, у тому числі, такими солодкими політичними баченнями".

Через два дні після того, як Ющенко пообіцяв надати право "демократії дати відповіді на усе", півтисячі міліціонерів за 20 хвилин знесли наметове містечко. Який принаймні був аргументом для Ющенка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування