Генпрокуратура реанімує "бандитську версію" вбивства Гонгадзе

Вівторок, 6 березня 2001, 16:32
Генеральна прокуратура розробляє нову версію вбивства Георгія Гонгадзе. За словами заступника генерального прокурора України Олексія Баганця, його відомство отримало інформацію про те, що саме в той період, коли зник Гонгадзе, два члени одного з київських організованих злочинних угруповань "вивозили в ліс журналіста, грузина за національністю, де вибивали якісь борги". "Оскільки ця інформація може мати якесь відношення до кримінальної справи ми почали опрацьовувати цю версію", - передає з прес-конференції у Генпрокуратурі слова Баганця кореспондент УП. Він також повідомив, що саме ці два члени ОЗУ пропали 5 листопада 2000 року. Баганець навіть назвав прізвисько одного з бандитів – Циклоп. Про долю бандитів нічого не відомо і заступник генпрокурора не виключає версію, що вони вже мертві.

Інформацію про зниклих бандитів, які "вивозили в ліс журналіста" прокуратура отримала від одного злодія в законі, який має кавказьке походження. "Кавказьке чи азіатське", - уточнив заступник генпрокурора. Звичайно ж його прізвисько і тим більше прізвище Баганець не назвав, пославшись на таємницю слідства та безпеку свідка.

За інформацією УП, у Києві залишилось лише 4 діючих організованих злочинних угруповання: "Татарина", "Прища", "Кисіля " та "Черепа". Єдиний з лідерів цих угрупорань, який має неросійське походження, це Татарин. Його справжнє ім'я Іскандер Киримов. Частина журналістів пов'язує його діяльність з особою колишнього керівника СБУ Леоніда Деркача. Серед діючих угруповань, сформованих за національною ознакою, залишилось лише одне – чеченське угруповання, лідером якого є Асланов Саід Ахметович. Варто зазначити, що з осені минулого року він знаходився під слідством.

Так звана, "бандитська версія" вбивства журналіста не вперше фігуруює у інтерв'ю представників прокуратури. Писали про це і ЗМІ. Ще на початку осені багато говорили про зв'язок між цією справою та лідером одного з київських ОЗУ Киселем. Олексій Баганець заперечив можливу причетність Кисіля до справи Гонгадзе.

Нова "стара" версія про причетність членів ОЗУ до вбивтсва Георгія нагадує жовтень минулого року. Ще до оприлюднення "плівок Мельниченка" правоохоронці активно розглядали побутову версію зникнення Гонгадзе. Перший заступник міністра внутрішніх справ Микола Джига на кількох прес-конференція детально розповідав про, ніби-то, наявність у Георгія великих боргів. У нових заявах Баганця знову фігуруює тема "вибивання боргів".

Експертиза буде не нова, а додаткова

Генпрокурор днями запевнив, що буде проведено нову експертизу "таращанського тіла". Його заступник розтлумачив журналістам, що малося на увазі. "Про призначення повторних експертиз не йдеться. Підстав для цього немає. Йдеться про інше. Ми, за клопотанням потерпілої сторони, призначили додаткову експертизу", - заявив Олексій Баганець. У нього немає підстав піддавати сумніву результати першого дослідження.

Генпрокуратура нічого не має проти експертизи із залученням іноземних спеціалістів, однак вона має відбутись за українськими правилами. Буде призначено додаткову експертизу українським спеціалістам, а вони, якщо знайдуть спільну мову, співпрацюватимуть з ФБР та іншими. За словами Баганця, американці не хочуть грати за правилами Генеральної прокуратури.

Заочно відповідаючи на критичні публікації у ЗМІ щодо діяльності Генпрокуратури, Баганець заявив, що всі вимоги потерпілої сторони вони виконати не зможуть. Йдеться, зокрема, про ознайомлення матері Георгія з висновками всіх експертиз. Баганець стверджує, що прокуратура не має на це права до кінця слідства.

Також, посилаючись на слова адвоката потерпілої сторони Андрія Федура, заступник генпрокурора повідомив, що мати Георгія погодилася надати слідству всі медичні документи Георгія, що є у її розпорядженні. Крім того, дружина Георгія Мирослава погодилась на експертизу ДНК доньок для встановлення факту батьківства. Нагадаємо, що раніше вона відмовлялася від такого дослідження.

Леся Гонгадзе підтвердила УП свою готовність надати Генеральній прокуратурі медичні документи, зокрема, рентгенівські знімки руки. Однак, за її словами, вона зробить це лише тоді, коли у її присутності буде зроблено знімок руки трупа, щоб вона мала можливість сама порівнювати.

Поки Баганець звертає увагу журналістів на різницю між "новою" та "додатковою" експертизою, до мами Георгія у середу мають прибути експерти від ФБР, які візьмуть у неї кров. Тоді ж представник Генеральної прокуратури має поїхати до Львова за медичними документами Георгія.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News