Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кому божий дар, а кому яєшня

Середа, 7 березня 2001, 15:34
Ющенко і більшість можуть підписати договір про спільну відповідальність. А можуть і не підписати, а зайнятися перереєстрацією всієї "більшості". Доля уряду Ющенка, як і раніше, невідома. Кучма поки відмежовується загальними фразами в стилі "нехай вкалує".

На зустрічі з представниками більшості "гарант" повідомив, що ніколи не ставив питання про відставку Ющенка. Однак його майбутнє Кучма віддав у руки більшості. "Якщо вона здатна працювати, то природно, ніякої парламентської й урядової кризи бути не може", - процитував Кучму учасник зустрічі Юрій Костенко.

Зцементувати більшість Ющенко і близькі йому фракції - обидва Руху і "Реформи-конгреси" - можуть угодою про спільну відповідальність уряду і парламенту. Однак відразу "Яблуко" і СДПУ(о) заявили про те, що скучили за змінами – вони "ставили під сумнів можливість подальшої роботи більшості і відповідної підтримки уряду Ющенка", передає зміст розмов на Банковій Костенко.

З іншого боку, фракція СДПУ(о) особливо не горює і за коаліційним урядом, і не ставить його створення як "ультиматум" Ющенку. Коаліційний Кабмін не є "штучним утворенням, у якому партії розбирають портфелі", пояснив Зінченко. Однак і щодо готовності підписати договір про спільну відповідальність ес-деки сказати не можуть, тому що хочуть, щоб була "чітко виписана" відповідальність сторін. А Віктор Суслов із "Яблука" упевнений, що, оскільки Кабінет міністрів не може обпиратися на більшість, то уряд повинен піти у відставку.

Проте Рух Костенко, за словами лідера, зауважив, що більшість формувалася не для підтримки Кабінету міністрів, а у виконання програми президента. Тому "по'єднувати питання про функціонування більшості з подальшою долею уряду некоректно". Крім того, якщо більшість створювалася без підв'язки до ідеології, то від нього не можна вимагати і єдності у багатьох політичних позиціях.

Тим часом "Трудова Україна" і СДПУ(о) захотіли перереєстрації парламентської більшості, і, за словами Зінченка, це питання повинне стати предметом розгляду на наступній сесії Верховної Ради.

Також лідер фракції об'єднаних соціал-демократів пояснив причини невдоволення Ющенком - СДПУ(о) "не в захваті від діяльності уряду, оскільки рівень навантаження на середній прошарок населення зріс, що може спричинити за собою соціальну напруженість". Якщо країна "хоче мати більш соціально спрямований бюджет", те центристські сили повинні бути більш повно представлені в уряді.

А поки одні роздумують над своїми діями, Рух Удовенка вже проголосив, що бере на себе відповідальність за стан справ в Україні, і буде робити усе для забезпечення стабілізації. НРУ непокоїть поточний момент: "Спочатку взялися за Ющенка, потім - за президента, тепер - за українську державу", - сказав він, відзначивши, що під погрозою знаходиться незалежність України.

При пасивному Кучмі єдиний достовірний прогноз після цього всього – доля Ющенко буде вирішена протягом найближчого місяця.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування