Ультиматум Кучми

Середа, 7 березня 2001, 21:40
WORLD NEWS - EUROPE: Kuchma issues loyalty ultimatum over scandal

Український президент Леонід Кучма, пов'язаний зі скандалом щодо вбивства провідного журналіста, обставини якої поки що не з'ясовані, дав державним службовцем один тиждень для проголошення своєї лояльності по відношенню до нього або відставки.

Готовий до бою лідер, який управляє країною, що погрузла у корупції і зловживанні владою, наказав державним службовцем публічно дистанціюватися від протестів, які закликають до його відставки.

"Я пропоную кожному службовцеві, починаючи від міністрів, хто має відношення, симпатизує, не кажучи вже про участь в опозиційних формуваннях, протягом тижня вирішити - або вони йдуть зі своїх посад у державних органах або публічно відмежовуються від антидержавних формувань", - сказав Кучма на зустрічі з чиновниками центральних і місцевих органів влади, де були присутні, в тому числі, і мери, що обираються народом.

Попередження чиновникам - останній сигнал, який говорить, що Кучма має намір жорстко розправитися з протестуючими, які закликають його піти через обвинувачення у вбивстві журналіста, що викривав корупцію.

Минулого тижня поліція розігнала наметове містечко в центрі Києва, що спровокувало закиди з боку США і Європейського Союзу. У суботу глава податкової служби Микола Азаров оголосив, що стає лідером нової про-кучмівської партії на виборах до парламенту наступного року, що викликало протести опозиційних лідерів, які підозрюють, що Азаров буде використовувати свою посаду для тиску на бізнесменів, щоб вони підтримували його.

Припущення Кучми, що у його міністрів з'явилися нелояльні думки, постало у чутливий для прем'єра Ющенка час, якому загрожує можливе несхвалення під час голосування в парламенті наступного місяця.

Ющенко приєднався до Кучми у обвинуваченнях проти опозиції, але багато хто з опозиційних лідерів продовжують його підтримувати, і закликають його приєднатися до них.

Група, що називає себе Українською правицею, оголосила про проведення паралельних протестів 9 березня на підтримку Ющенка в тому ж парку, де "Україна без Кучми" планує провести свій наступний мітинг. Антикучмівські протести за останні три демонстрації виросли з 6 до 8 тисяч осіб.

Прес-секретар прем'єра Наталя Зарудна говорить, що вона "не бачить жодних причин", щоб члени уряду декларували свою позицію. "Уряд не грає в політику, уряд робить справу. Я не думаю, що в уряді є лідери опозиції", - говорить вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування