Вадим Долганов. Спеціально для Віктора Ющенка

Понеділок, 2 квітня 2001, 14:29
Керівник державного телебачення марить. Ставлячи під загрозу черева читачів, що ризикують надірватися від реготу, все ж повідомимо – Долганов записався до лав журналістів-жертв утисків свободи слова. Під впливом заколоту в Чехії та недільного мітингу на захист НТВ у Москві шеф держТеБе України повідомив, що став жертвою ката Ющенка.

Недільні "7 днів" та послання Долганова Ющенку, що зажадав його звільнення, проливають світло на картини з уяви Вадима Опанасовича. Фантазії у керівника національної телекомпанії України, як виходить з його сміливої відповіді Ющенку, відвертіші за "Основний інстинкт". Ось іде УТН-панорама, за спиною полум'яної Оксани – кілька десятків журналістів новин держканалу зі свічками в руках, які заблокували вхід до студії ОМОНівцям, надісланих Ющенком. У Василя Бирзула – сльози на очах. Ось танки навпроти будинку "олівця" на Мельникова. Ось мітинг на захист свободи слова – розлючені українці, що вийшли захистити Долганова, знесли зелений паркан на Хрещатику і жбурляють каміння у вікна прем'єру. І так далі.

Долганов вправі розраховувати на таку реакцію мас, адже він вважає, що говорить "правду". У кількахвилинній промові, адресованій персонально прем'єру, керівник НТКУ слово "правда" вжив п'ять разів, остаточно девальвувавши його, та спотворивши зміст, який записаний у тлумачних словниках Гринченка, Ожегова й Даля.

Проте у Чехії була інша історія – журналісти самі повстали проти шефа громадського телебачення Іржи Ходача, якого підозрювали у близьких стосунках з Вацлавом Клаусом, екс-прем'єром і лідером партії. Ким ангажований Долганов – загадка для дитсадку: щонедільні "поцілунки у ясна "гаранта" і каналізаційні процедури над антикучмістами стали знаком свободи слова і демократії на УТ-1. В Україні, як відомо, діє принцип Людовика XIV: "Держава – це Я, Леонід ІІ". І державне телебачення – це сирена Банкової.

Чому хочуть мого звільнення, здивувався Долганов у ефірі. "Невже тому що ми говоримо і показуємо правду? Про Лазаренка, Мороза, Тимошенко".

"Віктор Ющенко прагне конструктивної співпраці державного телебачення з урядом. Невже перший національний мало чи неадекватно висвітлює діяльність кабінету реформаторів? Невже журналісти державного телебачення не мають права на свою точку зору? На критику? На журналістське розслідування? Невже самому держТеБе свобода слова заборонена? Звідки беруться подвійні стандарти? Щось не доводилося чути від високих чиновників гострих заяв, запитів до господарів приватних каналів, численних опозиційних газет, які вже винесли вироки в найтяжчих злочинах президенту, іншим керівникам державних структур, правоохоронних органів. Так, ми говоримо правду і будемо говорити – на цьому каналі або на якомусь іншому. Ви чуєте мене, Вікторе Андрійовичу?

І повірте, ані я, ані мої колеги, нинішні керівники НТКУ, заміни яких ви прагнете, не перебіжать до якоїсь новоявленої опозиції на чолі з Тимошенко чи Лазаренком у разі звільнення з посад. Як зробили це колишній спікер, міністри, генпрокурор, інші високі посадовці з числа нинішніх рятівників батьківщини. Вони зараз скаржаться, мовляв, примушували їх виконувати не такі накази. А чому ж виконував? Чому не залишили високих посад? Навіщо обливати брудом батьківщину дома, а більше за кордоном? Так, ми говоримо правду. Хоч нас намагаються звинуватити в неправді ті, хто готовий служити – і служить будь-кому. Ми говоримо правду про життя українця – не "малого", а громадянина України, якому зараз живеться важко. Дуже важко. Ми говоримо правду, коли показуємо це". Після цих слів пішов черговий відеоряд подій 9 березня.

Запитання пану Долганову. Чи бачив він або чув, щоб "політиками-невдахами з бомжацько-циганського табору" називали на Бі-Бі-Сі консерваторів, на "Голосі Америки" демократів або на "Німецькій хвилі" християнських демократів? Скоріше там назвуть Кучму "демократом" або Гітлера "гуманістом".

Читайте також:

Долганова майже звільнено
Прем'єр-міністр Віктор Ющенко підтримує опозицію в її бажанні звільнити Вадима Долганова з посади президента Національної телекомпанії. Він вже готує відповідні подання про звільнення на ім'я президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...