Плівки Мороза - "груба фальсифікація"
Говорить Кучма, який навіть не слухав їх

Вівторок, 3 квітня 2001, 22:08
Кучма особисто гарантує безпеку майору Мельниченку. "Хай повертається назад", - заявив він в інтерв'ю українській службі радіо "Свобода", в ефірі якої він з'явився у понеділок, в розпал дня народження онука. "Гарант" був у доброму гуморі – він пообіцяв подарувати "Свободі" свої валютні рахунки та організувати ефіри урядовцям на радіо.

Побачити в Україні Мельниченка Кучма хоче через дві причини. По-перше, щоб той "відповів за українським законом". По-друге, "гарант" хотів би "подивитися в очі" майору і поспостерігати, "як би вони бігали".

Кучма знову назвав Мельниченка "нелюдиною" і оцінив його дії на "рівні зради, шпигунства". Але… Те, що Кучма вміє протиречити сам собі – відомо було давно. Але щоб так завзято і відверто. За кілька хвилин "гарант" висловив "великі сумніви", що "Мельниченко мене слухав". І, водночас, навів такий аргумент звільнення Деркача з посади шефа СБУ: "Якщо дійсно слухали президента, чи це не питання безпеки?". "Однозначно", - сам собі відповів Кучма.

Сам же Мельниченко є "інструментом, який використали і викинули", і зараз, за даними Кучми, майор знаходиться у Чехії.

Щодо ж головного питання – аутентичності касет – Кучма запропонував відповісти на нього після того, як будуть надані оригінали записів. "Дайте оригінали касет. І більше питань немає. Тоді не я буду робити заключення". Але ж щодо найперших діалогів, оприлюднених Морозом 28 листопада, Кучма знає точно – "це груба фальсифікація". Проте зробив він такий висновок, навіть… не слухавши самих записів. "Не слухав касет і слухати не буду", - заявив "Свободі" Кучма.

Проте Кучма дав зрозуміти, що дуже уважно відслідковує події навколо політичного скандалу в Україні та подій, що йому передували. Знає він, що над розслідуванням справи Гонгадзе працюють "самостійні групи у Росії" – вочевидь, мається на увазі АЖУР. І Кучма помітив, що в справі "багато темних плям", але додав, що "не хоче на них навіть зупинятися". А після оприлюднення результатів німецької експертизи хотів би вірити, що Гонгадзе живий. "Дай Господі Бог, щоб воно так було".

За допомогою ведучого "Свободи" Кучма зумів навіть найти в подіях останніх місяців для себе "позитив". "Я подивився на людей, які співпрацюють зі мною. Не тільки зі мною в найближчому оточені, а в місті Києві, на печерських пагорбах, де знаходиться Верховна Рада, Кабінет міністрів і Адміністрація президента".

Так і не давши відповідь на питання, чи вірить він у аутентичність записів, Кучма не виключив подальших кадрових перестановок. "Напевно зміни і надалі будуть. Це творчий процес. Постійний". Щоправда, пообіцяв, що відправляти Ющенка у відставку не буде. "Якщо б хотів, то давно звільнив".

Також він пообіцяв, що в ефірі "Свободи" організують щось на зразок Українського радіо. Кучма не витримав і поцікавився, чому ж ведучий весь час посилається до опозиції, а "не до моїх прихільників". У відповідь, що на радіостанцію "ваші прихильники чомусь не приходять", Кучма пообіцяв, що "всі вони прийдуть" і "діалог буде налагоджено". "Сьогодні ж передам Литвину. А Медведчука можна тільки попросити, бо це ж інша гілка влади".

А як подарунок "Свободі" від себе та у доказ святої невинності Кучма пообіцяв подарувати радіостанції свої рахунки за кордоном. Якщо та такі знайде.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування