Нове амплуа Євгена Марчука
Які слова Кучми можуть здивувати Захід?

Вівторок, 3 квітня 2001, 22:49
У вівторок ввечері секретар РНБО Євген Марчук виступив ще в одному зі своїх численних амплуа. Цього разу Євген Кирилович "підрядився" власним кореспондентом УТ-1 і розповів про хід конференції з українського питання, організованої інститутом "Схід-Захід". Питання Марчуку не ставили, він сам відтарабанив, без сумніву, написану інформацію. На жаргоні телевізійників це називається "хрипушка".

І ось, що "нахрипів" секретар РНБО: "Значною мірою на сприйняття української проблеми на круглому столі вплинуло те, що в обговоренні взяли участь з одного боку представники урядових структур, з іншого боку представники опозиції". Безперечно, що це дуже нова і глибока думка.

Підемо далі: "Найцікавішим було те, що представники опозиції, зокрема Олександр Мороз, який виступав на цьому форумі, були не зрозумілі нашим колегам із Євросоюзу, США і Канади. Наші колеги ставили питання: а що таке у нас сьогодні опозиція?"

За словами Євгена Марчука, Олександр Мороз заявив на круглому столі, що "парламентська більшість в Україні створена з порушенням Конституції". "В уяві європейців, в уяві представників Євросоюзу парламентська більшість є гарантом стабільності уряду, це гарантія співпраці уряду і парламенту. І тому, після виступу Мороза, його ніхто жодного разу не згадав, ніхто не послався на нього, тому що, я вже сказав, він був просто не зрозумілий". Отакої. Євген Кирилович все більше і більше виносить на розсуд загалу своє особисте ставлення до Олександра Олександровича. Це вже друга "шпилька" на адресу лідера соціалістів, яка викликає, м'яко кажучи, здивування.

Отже, за версією Марчука, "і представники Євросоюзу, і представники Америки, і Канади" заявили, що занепокоєні внутрішніми проблемами України, "але ми їх маємо вирішувати", а вони "можуть і будуть" нам допомагати.

"Я думаю, що цікавим є твердження генерального секретаря із зовнішніх відносин Євросоюзу, що у будь-який момент, коли Україна доведе наявність суттєвого прогресу у створенні передумов для її вступу до ЄС, таке запрошення буде їй негайно направлене", - гордо сказав Марчук. Ви уявляєте собі скільки доведеться чекати на таке запрошення?

Далі Марчук визнав, що не все так добре, як хотілося б: "Правда, треба сказати, що досить різкій критиці були піддані показники економічного і соціального розвитку, якого досягла Україна на сьогоднішній момент. Зокрема, вказувалось на недостатній поступ структурної перебудови економіки, проблеми із забезпеченням свобод людини". Словом, виявляється, що проблем з демократією, утисками ЗМІ, свавіллям влади в Україні немає. Є тільки деякі проблеми економічного і соціального характеру?

А от ще одна думка Заходу, яку озвучив Марчук: "Звичайно в України є проблеми із політичними свободами преси, але вважати, що урядові структури придушують їх було б явним перебільшенням".

Гордістю Євгена Кириловича стала цитата думки відомого європейського політика Марті Ахтісаарі. Марчук передав його слова щодо стосунків України з Євросоюзом: "Можливо ми чекаємо від вас більше ніж ви здатні, а ви, зі свого боку, вважаєте, що ЄС надає менше, ніж цього варта Україна. І за будь-яких умов діалог між Україною та Заходом буде саме таким яким він є". Іншими словами, на ставлення Заходу до України ніяк не вплинули останні події...

Поїздка секретаря РНБО принесе комусь в українському зовнішньополітичному відомстві серйозні проблеми. Виявляється, що "заяви президента про те, що він не буде застосовувати сили для вирішення політичного конфлікту" стали для західних політиків новиною. Марчук дуже обурювався цим: "Я думаю, що тут є проблеми для наших інформаційних і політичних відомств, тому що такі заяви робилися неодноразово". До речі, можливо можна і не наїжджати так на МЗС та інших. Якщо і наїжджати, то на західних журналістів, які широко висвітлювали події 9 березня. Після відео, показаного на CNN, заяви Куми про те, що "він не буде застосовувати сили" дійсно стали новиною. Дивно, що Марчук цього не зрозумів і сказав з цього приводу: "Наші колеги, з якими ми вели переговори, сприйняли це (заяву про незастосування сили – УП) з якимсь здивуванням".

Цікаво, а що ж таке насправді відбувалось на конференції? Чи Марчук просто так підрядився "хрипіти" на УТ-1, як простий журналіст? Здається, що, повернувшись у четвер до України, представники опозиції та журналісти розкажуть нам дещо іншу версію...


 
 
Читай також про ПАРЄ, Ханну Северінсен та Україну:

Моніторити не перемоніторити
Геннадій Павлов


Влада чудово знає в якій площині треба “дурити” доповідачів та спостерігачів з Європи. Кравченка звільнено і це, не в останню чергу, реверанс у бік Заходу, якому не зрозуміти, що замінивши його на Смирнова президент нічого не змінив у системі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування