Баганець хоче "розібратися" з Замковенком

Середа, 4 квітня 2001, 15:59
Заступник генерального прокурора Україна Олексій Баганець не збирається виконувати всі вимоги матері і дружини Георгія Гонгадзе. Він не має наміру допускати їх до матеріалів кримінальної справи і результатам всіх експертиз. "Це суперечить українському законодавству", - повторив свою мотивацію Баганець в ексклюзивному інтерв'ю українській газеті "Сьогодні"..

"Наш Кримінально-процесуальний кодекс свідчить, що потерпілий і його представник можуть знайомитися з матеріалами справи тільки після завершення попереднього слідства. А воно, як відомо, ще триває. Проте, щоб досягнути взаєморозуміння, ми вирішили допустити жінок-потерпілих до процедури взяття зразків "таращанского тіла" для подальшого проведення експертизи", - заявив заступник генпрокурора. Таким чином, він все ж таки виконав одну з вимог.

Однак про те, що 30 березня Леся і Мирослава Гонгадзе звернулися в Печерський райсуд Києва зі скаргами на неправомірні дії співробітників генпрокуратури, Баганец "почув уперше". Він ще раз повторив, що проведення додаткової генотипоскопичної експертизи тіла "поки гальмується, оскільки дружина і мати Георгія відмовилися надати зразки власної крові і крові дітей".

Відповідаючи на питання заступника головного редактора "Сьогодні", який особисто спілкувався із заступником Потебенька, щодо можливості ухвалення Печерським судом рішення допустити потерпілих до матеріалів справи, Баганець заявив, що "таке рішення буде лежати поза межами правового поля".

"У нас вже був прецедент різного тлумачення закону з боку генпрокуратури і Печерського райсуду, коли мова йшла про визнання матері і дружини Георгія потерпілими. На наш погляд, в той момент не було підстав для такого визнання. Однак суддя Замковенко знайшов мої дії неправомірними і висунув до Генпрокуратури вимогу визнати жінок потерпілими. Я звернувся у Київський міськсуд з мотивованою касаційною скаргою, в якій просив скасувати незаконне рішення Печерського райсуду. До речі, мене досі Печерський суд з цим рішенням так і не ознайомив, і, більше того мою скаргу разом з матеріалами справи в міськсуд не направив", - розповів Баганець. Тепер же він налаштований рішуче і збирається "клопотати перед генпрокурором про підготовку подання на суддю Замковенка в кваліфікаційну суддівську комісію, щоб його притягли до дисциплінарної відповідальності", оскільки "порушені його права".

Повертаючись до теми експертиз, Баганець роз'яснив позицію американських фахівців, яку, на його думку, не вірно трактують в ЗМІ. Мова йде про готовність експертів ФБР назвати дату і причину смерті. Українське ж бюро судово-медичних експертиз на чолі з Юрієм Шупіком заперечує таку можливість.

"Причина (неможливості визначити дату смерті – УП) – сильне розкладання тіла. Щодо американців... Голова слецгрупи Василенко докладав мені, що вони не заявляли, що обов'язково встановлять названі параметри. Вони не відмовляються від такої можливості, не виключають її – і не більше. Щоб сказати конкретно, експерти ФБР повинні зробити роботу, а вона, через вказані причини, гальмується", – упевнений заступник генпрокурора.

У інтерв'ю Баганця отримала також розвиток і "суто бандитська" версія вбивства Георгія Гонгадзе. Спостерігачі вважають такі заяви генпрокуратури невмілою спробою відтіснити на другий план політичний мотив і тепер Олексію Баганцю необхідно згладжувати ситуацію.

"Розслідування справи Гонгадзе дало нам можливість розкрити подвійне вбивство, про яке ми раніше не знали - люди вважалися такими, що зникли без звістки. Коли співробітники прокуратури і столичної міліції стали перевіряти інформацію про їх причетність до загибелі Гонгадзе, виявилося, що ці двоє також убиті. Вже встановлено, хто скоїв злочин, при яких обставинах", - розповів Баганець і підтвердив, що версію про причетність цих людей до вбивства Гонгадзе не відпала, її "продовжують розслідувати, але, природно, є й інші версії".

Наостаннє Баганець підтвердив те, про що постійно заявляє матір Георгія – прокуратура хоче, що б тіло було поховане. "Ми вже з місяць, якщо не більше, пропонуємо рідним Георгія забрати тіло і поховати. Адже експертизи проведені, визнано, що це тіло Гонгадзе. Але рідні до моменту визнання наполягали на видачі тіла, а тепер відмовляються забирати. Вимоги такі: знайдіть голову і проведіть незалежні експертизи за участю американців. Ну, про це ми вже говорили… ", - резюмував Олексій Баганець.

Читайте також:

Вимога Лесі та Мирослави Гонгадзе

"Якщо суд задовольнить наші скарги і ми зможемо пересвідчитися, що таращанське тіло дійсно відповідає віку і фізичним параметрам Георгія, ми готові надати все, що будуть від нас вимагати для проведення додаткових або повторних генетичних і інших експертиз".

Маме Гонгадзе пропонували пізнати тіло

Посольство США підтвердило факт повторного офіційного звернення уряду України з проханням надати допомогу в проведенні експертизи тіла, знайденого в Таращі. Як повідомили УП в посольстві США, там вже прийняли до уваги це прохання і зараз розглядається рішення щодо подальшої процедури.

Бандитські версії Генпрокуратури

Генеральний прокуратура розробляє нову версію вбивства Георгія Гонгадзе. За словами заступника генерального прокурора України Олексія Баганця, його відомство отримало інформацію про те, що саме в той період, коли зник Гонгадзе, два члени одного з київських організованих злочинних угрупувань "вивозили в ліс журналіста, грузина за національністю, де вибивали якісь борги".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування