Банкова кличе у радники авторитетів

П'ятниця, 6 квітня 2001, 14:43
У Кучми виник дефіцит консультантів. Виступаючи перед зборами Національної академії наук, він запропонував створити раду, куди повинні увійти "найбільш авторитетні люди країни", які будуть звіряти рішення влади із загальноприйнятими нормами демократії.

Таким чином Кучма сам собі підіграв у продовження заяви, зробленої в Казімеж-Дольному. Виступаючи перед пресою після лекції про роль демократії в європейській державі, яку йому прочитав Квасневським, "гарант" запропонував, щоб з приводу того, що відбувається в країні, сказала своє слово інтелігенція.

Кого мав на увазі Кучма, коли в промові перед академіками запропонував сформувати суспільну раду з "найбільш авторитетних людей", сказати важко, бо думку він свою не продовжив. Також невідомо, як будуть призначати в мислителі. Ну а поняття "авторитет" абсолютно суб'єктивне. Ось багаторічний радник і помічник Кучми Олександр Волков недавно був удостоєний державної нагороди "За заслуги", тому автоматично став (точніше, підтвердив статус) авторитетної людини, на яку мусить рівнятися підростаюче поколінні. Серед нагороджених одним з найпрестижніших орденів Ярослава Мудрого є такий собі громадянин України, народний депутат Павло Іванович Лазаренко – який також має право претендувати на місце в раді авторитетів.

Однак запропонований в п'ятницю орган буде тільки пропонувати свої ідеї і висловлювати думки, необов'язкові для виконання, але на які при сприятливому персональному складі можна буде послатися – наприклад, під час чергового урока демократії. А над розробкою "проекту концепції реформування політичної системи України" вже працює затверджена "група вчених на чолі з академіком Іваном Курасом" – тим самим, який керував офіційним передвиборним штабом Кучми в 1999 році.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування