Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Міліція визнає помилки і підставляє сама себе

П'ятниця, 6 квітня 2001, 14:48
Услід за новим міністром внутрішніх справ Юрієм Смирновим, починають каятися і чиновники рангом нижче. Помилки міліції під час історичних подій 9 березня визнав і колишній заступник Смирнова Олександр Савченко. У п'ятницю на апаратній нараді в Київській міськадміністрації він заявив, що під час арештів студентів на залізничному вокзалі того дня міліція діяла "не зовсім кваліфіковано". Він виступив у відповідь на запит депутатів Київської міськради. Сигналом для покаяння, без сумніву, став аналогічний виступ самого Смирнова.

За словами Савченка, під час затримання студентів на залізничному вокзалі "були допущені помилки". "Ми не заперечуємо цього", - додала людина, яку можна було бачити на демонстраціях опозиції, розгоні наметового містечка, акціях протесту біля будівлі МВС.

"Однак нас також можна зрозуміти: якщо події сталися о 15 годині, а о 19 відбувалося затримання, то за 4 години виділити з 6-тисячного натовпу і конкретизувати кожну особу за прикметами не реально", - підкреслив Савченко.

Цими словами колишній заступник Смирнова підставляє першого заступника міністра МВС Миколу Джигу. (Фактично, Джига, постійно виступаючи перед парламентом і відповідаючи за дії міліції в сесійній залі, перетворився на хлопчика для биття. Його слова, сказані з парламентської трибуни, через деякий часу спростовуються іншими міліцейськими чиновниками).

Виступаючи в парламенті 14 березня, Джига заявив, що на вокзалі затримували тільки тих людей, які брали участь у заворушеннях біля Адміністрації президента. "Всі (!!! - УП) люди, які були затримані в районі Залізничного вокзалу, ідентифіковані по фотографіях. Фотографії були виготовлені з відеоплівки", - заявив тоді Джига.

Однак і сьогодні Савченко шукає виправдання діям міліції. За його словами, правоохоронним органам, "з урахуванням екстремальної ситуації, оскільки був скоєний державний злочин", необхідно було вжити всіх заходів, щоб "не випустити людей з Києва". Тому молодих людей затримували на підставі прикмет, отриманих як за допомогою відеозйомки, так і від безпосередніх учасників подій перед адміністрацією президента.

А ось ще виправдання. За словами Савченка, при здійсненні якого-небудь злочину на підставі прикмет злочинця за звичай затримується більше 10 підозрюваних. На вокзалі було затримано 85 молодих людей, з яких лише 12 було відпущено відразу ж, і ще 13 - за рішенням суду наступного дня. Таким чином, "це було непогане попадання в масу правопорушень", вважає він. Крім затриманих, за даними видезйомки було встановлено ще 18 осіб, які "брали участь в боях на Банковій".

Читайте про події 9 березня:

9 березня. Хроніка історичного дня

9 березня очима фотокореспондентів

"Почалися репресії"

Наступного деня…

Реакція студентів

Інші матеріали читайте в архіві за 9 березня і наступні дні.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування