Нацрада з питань телебачення і радіомовлення остаточно знахабніла
Настав час відповідати за свої дії

П'ятниця, 6 квітня 2001, 16:16
Комітет Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією має намір почати розслідування за фактом "сумісництва" членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення і можливого отримання грошей членами Нацради не за основним місцем роботи. Про це заявив глава комітету Юрій Кармазін.

За його словами, підставою для початку розслідування стало звернення до комітету вінницької телекомпанії "Іштар" про порушення в роботі Нацради, зокрема про те, що її члени ухвалюють рішення на користь низки телекомпаній.

Юрій Кармазін зазначив, що йому складно сказати, наскільки ці обвинувачення відповідають дійсності, однак, зазначив він, "перші ознаки порушень є".


У конкретному випадку з "Іштаром", представників телекомпанії не запросили на засідання експертної комісії Нацради, після якого був зроблений висновок про те, що питання про ліцензування буде вирішуватися на користь інших телекомпаній. Крім цього, "Іштар" не була ознайомлена з рішенням експертної ради.

"Нацрада не дивиться, що робиться на Першому каналі Українського телебачення, не дивиться, як порушується закон про бюджетну систему, як порушується закон про бюджет, як незаконно використовуються бюджетні кошти, і таким чином здійснюється злочин, передбачений статтею 148 зі значком 2" Карного кодексу (ухиляння від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів - УП), - заявив глава комітету.

Юрій Кармазін заявив, що комітет збирається поставити питання про притягнення "до карної відповідальності за недбалість тих (членів Нацради - УП), хто знав про ці порушення або повинен був проводити відповідний моніторинг".

Крім цього, за його словами, комітет має намір поставити перед Службою безпеки і Генеральною прокуратурою питання про те, що напередодні майбутніх парламентських виборів йде підготовка "до захоплення регіональних телеканалів".

У свою чергу директор телекомпании "Іштар" Олександр Абрамчук, який брав участь в прес-конференції, повідомив, що сьогодні компанія повинна отримати копію рішення Нацради про те, що 40-вий канал, на якому веде мовлення телекомпания, отримує ТРК "ТЕТ". (Говорять, що канал "ТЕТ" контролює Григорій Суркіс - УП).

"Нас звинувачують в ретрансляції" програм російського телебачення, сказав він. Разом з тим, за словами Абрамчука, телекомпанія підписала угоду з фірмою, що представляє інтереси каналу РТР в Україні, і "Іштар" сплачує цій фірмі кошти. При цьому Абрамчук зазначив, що це не є ретрансляцією, оскільки програми демонструються у запису.

Крім цього, повідомив директор "Іштара", телекомпанію звинуватили в тому, що вона не дотримується необхідної квоти виробництва національної української продукції. Разом з тим він поставив питання, хто з національних телеканалів "витримує цю квоту?".

На його думку, в Україні "почалося лоббіювання інтересів нових загальнонаціональних каналів, які зараз не мають можливості виходитив регіонах ".

Він також заявив, що телекомпанія "Іштар" збирається подати в суд на нацраду і збирається почати кампанію протесту на 40-вому каналі.

За словами директора телеканалу, якщо 50 чоловік, які працюють в телекомпанії "залишаться на вулиці", то вони приїдуть до Київа і розіб'ють наметове містечко.

Юрій Кармазін під час прес-конференції також заявив, що комітет має намір ініціювати припинення процесу ліцензування ТРК, а також про намір зробити кроки із законодавчого врегулювання діяльності Нацраді.

Він збирається звернутись до президента з проханням, як гаранту Конституції, розібратися, де ще працюють члени Нацради і "як вони декларують своє майно".

P.S. Юрій Кармазін не назвав імена членів Нацради, які працюють за сумісництвом в держструктурі та приватному телеканалі. Однак УП вже писала про цю проблему. Рекомендуємо прочитати матеріал про Миколу Княжицького і телеканал ICTV "Група каналу ICTV контролює роботу Нацради". В міліцейському середовищі існує таке поняття "пред'ява" - маленька зачіпка, завдяки якій можна затримати або заарештувати серйозного злочинця, з тим, щоб розкрутити клубок його більш серйозних злочинів. Можна припустити, що звернення до комітету Кармазіна телекомпанії "Іштар" стане такою "пред'явою".

Нагадаємо також, що одіозного "журналіста" Миколу Княжицького мають намір відкликати з Нацради фракції НРУ та "Реформи-Конгрес", за квотою яких він і потрапив до цього органу. "У Миколи Княжицького серйозні проблеми"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...