Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Референдум проти Кучми – нелегальний
А плани ПАРЄ – радикальні

Понеділок, 9 квітня 2001, 15:07
Перший віце-спікер і юрист Віктор Медведчук з упевненістю Конституційного суду і безкомпромісністю Центрвиборчкому виніс вердикт – запланований опозицією референдум тільки показує юридичну безграмотність антикучмістів.

На думку Медведчука, доручення Форуму національного порятунку раді ФНП почати процедуру підготовки до референдуму про дострокове припинення повноважень Кучми є "чисто політичною акцією". Про своє бачення такої волі опозиції перший віце-спікер заявив на традиційній прес-конференції в парламенті.

При цьому Медведчук повідомив, що дізнався про це рішення форуму із засобів масової інформації. Зі слів публічного і підпільного ворога Тимошенко, "таке формулювання питання є юридично неграмотним". Однак сама опозиція тримає в секреті, як могли б звучати питання в бюлетені – Тимошенко посилається на аналітичну довідку юристів, які назвали їй "три-чотири" формулювання, при яких антикучмісти "могли б прийти до кінцевого результату".

Медведчук в свою чергу повідомив, що процедура проведення референдуму з народної ініціативи визначена законом, який був прийнятий Верховною Радою в березні, і який поки не підписаний Кучмою. Він також зазначив, що, виходячи з цього закону, а також із рішення Конституційного суду, можна говорити, "що про жодний референдум не може йтися", якщо його предметом є висловлення недовіри президенту або Верховній Раді.

Інше рішення, яке мусить допомогти владі побачити опозицію – рішення моніторингового комітету ПАРЄ про початок процедури виключення України з Ради Європи – Медведчук назвав "радикальним". На думку першого віце-спікера, воно "нічого позитивного для України не несе".

Згідно з даними Медведчука, більше за всіх постаралися для прийняття рішення моніторингового комітету в такій редакції представники Угорщини та Румунія. За пропозицією одного з них і було проголосоване остаточне рішення комітету, відмітив він.

Разом із тим, повідомив Медведчук, комітет обговорював ще два варіанти рішення. Зокрема, керівник комітету пропонував не припиняти процедуру моніторинга щодо України, а доповідачка по Україні Ханне Северинсен запропонувала почати процедуру припинення права голосу української парламентської делегації – за відсутності істотного прогресу у виконанні Україною своїх зобов'язань перед РЄ до відкриття червневої сесії Асамблеї.

Медведчук також повідомив про те, що минулого четверга він підписав листа на ім'я президента Асамблеї лорда Рассел-Джонстона про те, що парламент прийняв у цілому Кримінальний кодекс і закон про партії, а у другому читанні – закон про судоустрій. Про досягнення в сфері демократії в листах таким поважним товаришам краще мовчати.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування