Кучмі клятви не потрібні

Понеділок, 9 квітня 2001, 16:32
Кучма не вийшов до студентів, які самі спеціально для Кучми принесли до адміністрації президента Конституцію – щоб він зміг на ній поклястися, що не замовляв вбивство Георгія Гонгадзе. Проте з будинку на Банковій виходили тільки нагороджені Кучмою державними відзнаками.



 
 
За оцінками правоохоронців, близько 1000 студентів, скоординовані комітетом опору "За правду!", взяли участь в "поході правди". Кореспондент УП передає, що кількість учасників акції сягала двох тисяч. Не дочекавшись Кучми, пікетуючі зачитали у мегафон заяву Кучми про відставку і поклали її під міліцейським кордоном на повороті з Лютеранської на Банкову. "Гаранту" студенти залишили право тільки підписати документ.

Серед опозиційно підкованих студентів проглядалися транспаранти з гаслами "Правди!", "Президент, ти догрався", "Влада боїться правди та молоді".

Акція відбулась мирно, на всяк випадок на вулиці Лютеранській чергували три автобуси з міліцією та "швидка".



 
 
За словами організаторів, у акції взяли участь студенти з Університета імені Шевченка, КПІ, Педагогічного університету імені Драгоманова, "Могилянки", представники вузів зі Львова, Тернополя, Житомира, Луцька тощо.

В той час, коли студенти повторювали за оратором головні положення з Конституції України, в адміністрації президента саме завершилося нагородження відзнаками "гаранта" державних діячів. Серед тих, хто виходив з адміністрації з квітами і червоними коробочками був і син відставного глави СБУ, народний депутат Анрій Деркач. Його впізнали, але жодних агресивних намірів проти нього, навіть звичайного скандування "Ганьба", мітингуючі не виявляли. Але Деркач-молодший у супроводі чисельної охорони дуже швидко вскочив у свою машину і поїхав.

Один з лідерів акції "Україна без Кучми" Юрій Луценко в інтерв'ю кореспонденту УП висловив переконання, що сьогодні обійшлося без ексцесів зовсім не тому, що напередодні організатори акції домовилися з міліцією про взаємне незастосування сили. "Такі домовленості, - говорить Луценко, - досягалися і перед всіма попередніми акціями, в тому числі і напередодні ходи "За правду" 9 березня". Просто цього разу акція була дуже спокійною і прозорою, студенти убезпечилися від проникнення у їхні ряди провокаторів за допомогою створення по периметру колони живого ланцюжка поділивши колонну на кілька ланок в середньому по 50 чоловік у кожній.



 
 
Луценко не виключає, що "провокації задля роздмухування силового протистояння мітингуючих із силами МВС можуть статися будь-коли, в том числі, наприклад, і завтра, коли кількість учасників акції буде набагато більшою і окрім студентів, що брали участь у сьогоднішній ході, завтра зберуться прихильники опозиційних політичних партій".

Луценко також сказав, що сьогоднішня акція досягла своєї мети: ніхто не вірив у те, що до молодих людей вийде Кучма і поклянеться на Конституції у тому, що не чинив злочинів, які йому закидають. Хоча багато хто з молодих, а тому ідеалістично налаштованих людей на це все ж таки сподівалися. Результат сьогоднішньої акції, на думку співкоординатора акції, полягає у тому, що "громадяни України вже остаточно зневірилися у можливості виконання Кучмою його власних обіцянок".

Реакція президента на акцію комітету "За правду!" з'явилась миттєво. Він заявив, що не збирається виконувати вимоги студентів, що мали намір в понеділок передати йому Конституцію з тим, щоб він присягнув на ній в непричетності до смерті журналіста Георгія Гонгадзе.

У інтерв'ю журналістам в понеділок у Києві глава держави заявив, що "вже присягав на Конституції" і не збирається цього робити кожного разу, коли цього прагне "будь-хто" на вулиці. "Тоді це буде фарс, а в фарсі президент брати участі не буде", - сказав Кучма.

Нагадаємо лише, що сам Кучма кілька разів в інтерв'ю іноземним журналістам, а потім і українським телеканалам заявляв, що готовий присягнути на Біблії або Конституції про непричетність до вбивства Гонгадзе.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News