Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко більш вигідна у в'язниці. Референдум деморалізує владу. Політологі про шанси опозиції

Понеділок, 9 квітня 2001, 21:04
Найбільш правильно буде, якщо Форум нацпорятунку перетвориться в два передвиборні блоки – правих і лівих партій. Так вважає Микола Томенко, який бачить в нинішньому ФНП "зло канівської четвірки в розширеному складі". Володимир Полохало більш стриманий – він знайшов у Форумі "три яскравих лідери".

Виступ Тимошенко про необхідність "негайної" підготовки до референдуму директор Інституту політики Микола Томенко розкритикував в пух і прах – з його слів, він буде "апріорі неправовий" і "ніяких наслідків для президента не нестиме". "На сьогодні це найбільш невдала форма". Єдиний позитивний момент, на його думку – це "включення населення в політичний процес", коли під час збору підписів серед людей вестиметься роз'яснювальна робота. У той же час Томенко не бачить особливого ефекту у вуличних виступах опозиції, про поновлення яких було заявлено на ФНП.

Томенко в невластивому йому прагматико-цинічному тоні заявив, що Тимошенко "більш вигідна" для Форуму нацпорятунку під арештом, ніж "як один з лідерів" ФНП. "Всі ідеї, які виразила Юлія Тимошенко після повернення в публічну політику, послабили статус ФНП і, швидше за все, не посилили, а внесли певний хаос в його діяльність".

На думку політолога, опозиція "має абсолютно різні уявлення про те, що їй робити, а різні команди роблять ставку на свого кандидата в президенти, більшість з яких, в принципі, не мають шансів перемогти" в Україні. На думку Томенка, вона повинна позбудеться дрібних партій, "невпливових політичних сил", які беруть участь в ФНП "тільки через їх лідерів".

Також ще один гріх опозиції в очах Томенка – відсутність лідера. Тому, на його погляд, необхідний хоч би "колективний портрет лідера ФНП", який повинен бути "виписаний з 5 осіб, чітко збалансований" за регіональним і електоральним впливом.

З трьох варіантів подальшого життя ФНП – перетворення в один передвиборний блок, два передвиборних блоки або збереження статус-кво – найперспективнішим Томенко вважає другий варіант.

Володимир Полохало, шеф-редактор журналу "Політична думка", налаштований більш стримано – він вважає, що у опозиції є програма дій, і опозиція почала шлях до консолідації. "Я побачив трьох лідерів, трьох яскравих неформальних лідерів – Олександра Мороза, Юлію Тимошенко і Тараса Чорновола", - поділився з УП Володимир Полохало. "У їх виступах є зміст, я говорю це як політолог. На їх позиції можна створити певні контури конкретних дій. І є певний шанс прийти до практики".

При цьому говорити про перемогу опозиції Полохало не наважується: "Я би говорив про якусь інтенсивну еволюцію, а не революцію – якщо у опозиції переможуть конструктивні практичні мотиви діяльності, і якщо вони зможуть з'єднатися з невдоволенням значної частини населення. Їх основний ресурс – це суспільство". Щоправда, при цьому Полохало розкритикував саму базу опори опозиції – він констатував відсутність "високого рівня самоорганізації населення, що не дозволяє сподіватися на масові широкі рухи".

Також Полохало зазначив, що серед членів ФНП є страх перед референдумом. Політолог вважає, що юридичної сили він "практичної мати не буде", хоча стане, у разі реалізації, "могутнім важелем впливу і деморалізації системи" та "сильним аргументом" опозиції.

Віктор Мусіяка, екс-віце-спікер Верховної Ради минулого скликання, якого Кучма назвав одним з можливих посередників у переговорах між владою і опозицією, вважає, що шанс сісти за "круглий стіл" ще залишається. "Процес не безнадійний, переговорний процес може початися, але для цього треба пройти ще шлях", - заявив він УП.

Хоч, після рішення ініціювати референдум про недовіру Кучмі, Муіяка вважає, що "узгодженість між двома сторонами знайти з кожним днем все складніше". З його слів, він готовий приступити до посередництва відразу, як тільки Форум нацпорятунку "захоче бачити мою кандидатуру". З боку Кучми, говорить Мусияка, така згода вже є.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування