Скидатимуть Кучму під фанфари його ж гасел

Четвер, 3 травня 2001, 16:59
Знайти якесь інше приміщення, крім зали в офісі "Батьківщини", антикучмісти не змогли, бо їм чинився постійний супротив, потім пояснила журналістам лідер партії Юлія Тимошенко. На зборах були присутні 401 громадянин України при необхідному мінімумі в 200, і саме їм випала місія ініціювати референдум.

На всенародне волевиявлення опозиція пропонує винести два запитання, вимовити які на одному диханні зможе тільки справжній антикучміст. Перше звучить так: "Чи Ви згодні з тим, що за те, що сталося з Україною та її народом за всі роки правління Президента Л.Д.Кучми (катастрофічне руйнування економіки, різке погіршення добробуту народу, зростання злочинності і корупції, падіння авторитету України в світі, масові порушення прав громадян та інше), він повинен в знак каяття сам добровільно подати у відставку та проголосити заяву про неї відповідно до статей 108 та 109 Конституції України".

Друге питання запропонувала Соціалістична партія, воно стосується змін системи влади в Україні і сформульовано таким чином: "Чи Ви згодні з тим, що в Україні внаслідок правління Президента Л.Д.Кучми утвердився авторитарний, антидемократичний владний режим і тому потрібно після відставки нинішнього президента встановити європейську модель організації влади, за якої народ через обраних ним своїх представників бере участь у формуванні Кабінету міністрів України та здійснює контроль за його діяльністю".

Тим часом з нагоди історичних зборів і з метою довести високу ціль, заради якої об'єдналися антикучмісти, в залі партійного офісу на стінах вивісили два великих транспаранта: "Референдум покликаний забезпечити цивілізоване, мирне розв'язання проблем. Л.Д.Кучма" і "Референдум – це дуже ефективні ліки, а на ліках не можна економити. Л.Д.Кучма". Прямо напроти місця в президії, де сиділа Тимошенко під час прес-конференції, повісили величезний постер – намальовані три профилі: Сталіна, Гітлера та чоловіка, дуже схожого на автора попередніх висловлювань про референдум. Під малюнком червоними буквами написано: "Час диктатури закінчився". Перед цим свою рішучість прихильники референдуму демонстрували профілактичним пікетуванням Центрвиборчкому. Як пообіцяла Тимошенко, коли доля референдуму перейде до рук ЦВК, то під будинком виборчої комісії "пікети будуть постійно діючими".

Про те, що ідея поширюється в масах, Тимошенко підтверджувала цифрами. "Референдум вже підтримали приблизно 70 організацій, рухів і партій. За останній тиждень приєдналося дуже багато людей. На гарячій лінії (куди можна дзвонити з питання референдуму) підтримка тотальна". І відразу ж лідер "Батькіщини" залізним тоном заявила, що сьогодні "опозиція єдина як ніколи". Не менш рішуче цю тезу протягом прес-конференції вона повторила ще раз.

Справа в тому, що минулого тижня від ідеї усунути Кучму шляхом референдуму фактично відмовився комітет опору "За правду!" – одна з гілок "єдиної опозиції". Хоча ніяких заяв він не робив, у бесідах з журналістами Тарас Стецьків, один з лідерів "За правду!" і член Форуму нацпорятунку, був стриманий: "Я думаю, знаючі настрої в комітеті опору, ми не приєднаємося до референдуму". Участь же Олеся Донія в ініціативній групі він назвав його власною ініціативою. За словами Стецьківа, питання усунення Кучми від влади референдум не вирішує. Якщо ж це була б просто пропагандистська акція, то "ми готові підтримати", заявив він.

Для того, щоб це не було "просто пропагандистською акцією", Тимошенко заручилася юридичною консультацією опозиціонерів-юристів Головатого, Шишкіна, Стретовича, а також пообіцяла – у чергове – на руках принести до Києва урни для голосування, щоб тільки не було фальсифікації.

Поки ж ініціатавні групи будуть збиратися в регіонах. Як пояснив у четвер Олександр Мороз (на іншій зустрічі з журналістами), у кампанії з проведення референдуму за кожною партією буде закріплена "певна ділянка роботи". Коли ж референдуму буде "офіційно дано старт", для його підготовки Україну розподілять територіально між політичними силами, враховуючи вплив та розгалудженість тієї чи іншої політичної партії у конкретному регіоні".

Тепер, згідно з українським законодавством, протягом доби ініціатори референдуму мають віддати документи до Київської міськради (за словами Валентини Семенюк, депутата-керівника київського офіса СПУ, це і було зроблено). Київська влада протягом 10 днів перевірятиме дані громадян, які зажадали провести референдум. Після цього документи за підписом голови міськради мають бути передані до Центрвиборчкому. ЦВК протягом 15 днів приймає рішення щодо реєстрації ініціативної групи та видачі підписних листів, на яких необхідно зібрати 3 мільйони підписів не менше ніж в двох третинах областей України (мінімум по 100 тисяч підписів у кожній області).

Секретар Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович в інтерв'ю Інтерфакс-Україна зазначив, що ЦВК, коли прийматиме рішення, буде звертати увагу насамперед на "процедурні моменти" – кількість людей, що брали участь в зборах; дотримання регламенту при веденні зборів і голосуванні; кількість голосів, відданих за затвердження питань, що виносяться на референдум і складу ініціативної групи; чи всі учасники зборів є жителями даного населеного пункту і чи проживають вони за вказаною адресою.

Давидович відмовився коментувати зміст питань, які збирається винести на всеукраїнський референдум опозиція, пославшись на те, що ще не бачив їх як офіційно оформлені документи. Однак він нагадав, що відповідно до рішення Конституційного суду Центрвиборчком повинен розглянути і законність питань, що виносяться на всеукраїнський референдум.

Після того, як будуть згідно з нормами зібрані необхідні автографи, референдум має оголосити президент, і саме тут Кучмі буде іспит "на демократичність, які він декларує", упевнено заявила Тимошенко.


Після закінчення прес-конференції головний локомотив ідеї Юлія Тимошенко активно визначала з журналістами час для майбутніх інтерв'ю. "Референдум нам треба рекламувати", - усміхнулася вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування