"Кучма ще може виправитися. Хусейн – ні", - вважають у CPJ

П'ятниця, 4 травня 2001, 11:56
"В Україні ми хочемо надіслати сигнал незалежним журналістам, що їх підтримує світова спільнота", - так пояснила включення Кучми до списку ворогів преси представник Комітету із захисту журналістів CPJ Емма Грей.

Вона також пояснила принцип формування десятки ворогів преси, через який серед деспотів не знайшлося місця Хусейну чи Лукашенку. "Дозвольте мені розповісти, як ми вибираємо найбільших ворогів преси. Безперечно, існує дуже багато тиранів, і щороку нам важко вибрати саме тих людей, до яких варто привернути увагу світу. Ми враховуємо географічні чинники, дивимося скільки повноважень має лідер держави, і ще один дуже важливий момент: ми намагаємося з’ясувати, чи матиме наш рейтинг якийсь вплив. У деяких державах, ви згадали Ірак, ситуація настільки погана, що внесення Саддама Хуссейна до списку ворогів преси може ніхто й не помітить".

Емма Грей також згадала, що 1999-го року Кучма вже погрожував подати в суд на Комітет із захисту журналістів за наклеп, але ніколи цього не зробив. "Цікаво, чи Кучма зробить це цього року?", - задається питанням Емма Грей.

Проблеми демократії в Україні наводилися як ілюстрації у публікаціях в європейських медіа з нагоди Всесвітнього дня свободи преси. Німецька газета "Зюддойче цайтунг" наводить слова уповноваженого з питань преси ОБСЄ Фреймута Дуве щодо України: "Взагалі не може бути й мови про опозиційну чи вільну пресу".

Швейцарська газета "Нойе цюрхер цайтунг" коментує оприлюднений Міжнародним інститутом преси у Відні звіт про ситуацію з засобами масової інформації в світі, в якому Росія, Україна та Білорусія знову посіли чільні місця серед душителів преси: "Неприкриті репресії в Білорусії та Україні й надалі проявляються в припиненні подачі струму для телевізійних трансляцій чи паперу для типографій. У цих двох країнах, а також в Албанії, Азербайджані, Грузії, Туреччині та Югославії журналістам не дають працювати, їм погрожують, їх б'ють і – вбивають".

Українська служба радіо "Свобода"

Українська служба радіо "Німецька хвиля"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News