Кучма відкрив страшну таємницю!

Вівторок, 8 травня 2001, 15:52
Президент України Леонід Кучма вперше публічно назвав прізвища можливих претендентів на прем'єрське крісло і озвучив можливість сценарію з дивною назвою в.о.

У селі Циблі в шпиталі для ветеранів, відповідаючи на питання журналістів, Кучма заявив, що призначить виконувача обов'язків глави уряду у випадку, якщо парламент не затвердить представлену ним кандидатуру прем'єра.

Разом з тим президент вважає, що парламент "затвердить" запропоновану ним кандидатуру. "Там всі люди - політики, які хочуть добра країні", - передає слова президента агентство Інтерфакс-Україна. Він вважає, що амбіції повинні поступитися розуму.

Про кандидатури на посаду прем'єра, що обговорюються, президент сказав: "Я з усіма (кандидатурами - УП) згодний". Серед них він назвав главу Державної податкової адміністрації Миколу Азарова, лідера партії промисловців і підприємців Анатолія Кінаха, главу Держкомісії з питань оборонно-промислового комплексу Володимира Горбуліна, мера Києва Олександра Омельченка.

Можливо "гарант" без злого наміру назвав людей, які вже публічно відхрестилися від можливого прем'єрства, і не назвав прагнучого сісти у прем'єрське крісло лідера "Трудової України" Сергія Тігіпка. Не згадав Кучма і офіційно запропонованого партією "Яблуко" Віктора Суслова.

На цьому ж заході Кучма видав декілька "перлів" президентської лексики. "Сьогодні повинна бути (на посаді прем'єра - УП) конячка, яка тягнула б плуг, а позаду повинне бути кермо", - сказав він, додавши: "А я постараюся тримати ручки цього ". Він вважає, що новий прем'єр повинен бути "людиною незаполітизованою".

Частина аналітиків зазначає, що і президент, і його команда дають зрозуміти і журналістам, і політиками, що "гарант" не збирається вносити на розгляд Верховної Ради декілька кандидатур після провальних голосувань. "Гарант" збирається винести на голосування кандидатуру тільки тієї людини, яка буде затверджена в процесі кулуарних переговорів.

Варто відмітити і той факт, що умовний термін закінчується, і президент повинен оголосити свою кандидатуру до 15 травня. Глава Адміністрації президента Володимир Литвин підтвердив цей термін, дезавуювавши заяви прес-секретаря "гаранта" Олександра Мартиненка про те, що Кучма може і не встигнути. Більше того, за словами Литвина, консультації з деякими політичними силами вже проведені, хоча раніше фігурувала протилежна інформація.

Досі незрозуміла остаточно роль комуністів і націонал-демократів у формуванні нового кабінету. Не дивлячись на численні заяви партій, які підтримували Ющенка, про те, що вони не будуть голосувати за будь-яку іншу кандидатуру прем'єра, частина політологів і журналістів сумніваються в залізних переконаннях правих сил.

Якщо ж націонал-демократи стримають своє слово, то без комуністів при формуванні нового Кабміну не обійтися. Однак Петро Симоненко днями спростував інформацію, яка з'явилася в деяких ЗМІ, про те, що він вже провів переговори на Банковій. У той ж час, лідер КПУ підтвердив свою готовність вести такі переговори.

Можливо, в Адміністрації президента вже вирішили, що комуністів знову "кинуть" і не стануть ділитися з ними урядовими портфелями. При такому розкладі ВР затвердити прем'єра не зможе і, цілком можливо, що саме до такого сценарію готується Кучма, попереджаючи заздалегідь про можливість призначення в.о.

Але головна інтрига полягає в заяві самого Віктора Ющенка! Він заявив, що питання про можливе повторне внесення його кандидатури на посаду голови уряду знаходиться "сьогодні в компетенції президента".

Про це Ющенко сказав в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна, коментуючи намір Народного Руху України вимагати від президента повторного внесення до парламенту кандидатури Ющенка на посаду прем'єра.

Відповідаючи на питання, чи готовий він знову очолити уряд, Ющенко сказав: "Ця пропозиція принадна, але я розумію низку обставин і складнощів, які просто не дозволяють мені теоретизувати навколо цього питання".

Таким чином, Ющенко фактично дав зрозуміти, що може і відмовитися від своїх слів, сказаних у квітні про те, що він не буде виконувачем обов'язків глави уряду. Коли одразу після голосування президент прийняв відставку і призначив Віктора Андрійовича в.о. на два місяці, багато хто розтлумачив згоду Ющенка, як відмову від своїх слів. Але тоді йшлося про юридичну формальність: ну, дійсно, не кине ж він уряд напризволяще через свої амбіції.

Справжньою ж зрадою з боку Ющенка буде участь в такому сценарії: президент вносить його (або не його) кандидатуру на розгляд парламенту і депутати не затверджують його главою уряду. Тоді Кучма, як і пообіцяв, призначає главою уряду виконувача обов'язків. І цим в.о. стає Ющенко…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування