Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ФБР ставить крапку

Вівторок, 8 травня 2001, 18:13
Згідно з висновками, експертизи проведеної американськими фахівцями, "таращанське тіло" належить Георгієві Гонгадзе. Про це повідомив журналістів перший заступник Генерального прокурора України Микола Гарник.

Як передає кореспондент агентства Інтерфакс-Україна, за його словами, американські експерти не з'ясували причину смерті через кілька причин, зокрема, через відсутність голови і давність виявлення трупа. Микола Гарник повідомив, що смерть наступила приблизно за дві-три місяці до того, як було знайдене тіло.

Інформація про такий висновок експертів почала поширюватися ще вчора. Після оприлюднення цієї інформації в вечірніх теленовинах мати Георгія дуже погано почувається (вночі до неї приїздила "швидка") і вона не змогла приїхати до генпрокуратури разом з адвокатами для ознайомлення з офіційними висновками експертизи. Адвокатам було надано лише результативну частину висновків.

При цьому Микола Гарник заявив журналістам, що потерпілі не будуть ознайомлені з усім об'ємом висновків американських експертів, оскільки, згідно з українським законодавством, потерпілі можуть бути ознайомлені з матеріалами справи після того, як справа закрита і матеріали передані до суду. Гарник підкреслив, що Генпрокуратура "і так пішла на поступки" потерпілій стороні в частині ознайомлення з ходом слідства.

Після оголошення результатів експертизи, відповідаючи на питання журналістів, Микола Гарник зазначив, що в своїй методології американські експерти не використовують поняття "імовірності у відсотках приналежності тіла певній людині". Зокрема, у висновку американців використовуються терміни "потенційний син (Лесі Гонгадзе - УП)" і "потенційний батько (дітей Мирослави Гонгадзе - УП)".

Він відмовився відповідати на питання про те, які матеріали використовувалися при проведенні експертизи американською стороною, повідомивши в той же час, що, зокрема, фахівці проводили експертизи зразків слини дітей. Як передає кореспондент агентства, Гарник негативно махнув головою у відповідь на питання, чи брали у дітей зразки крові.

Він зазначив, що встановлення причин смерті не грає вирішальної ролі для розкриття справи, підкресливши, що може навести "десять прикладів", коли знаходили тіло, і, не встановивши причину смерті, розкривали злочин. У той же час Микола Гарник погодився з тим, що без встановлення причини загибелі злочин розкрити "набагато складніше".

Він повідомив, що основна діяльність Генпрокуратури у цій справі буде носити "більш оперативний характер" і буде направлена на пошук злочинців.

За словами Гарника, Генпрокуратура збирається запропонувати сім'ї Гонгадзе поховати тіло. Відповідаючи на питання журналістів, як поступить Генпрокуратура, якщо потерпіла сторона відмовиться від поховання (раніше Леся Гонгадзе заявляла, що не буде ховати тіло, поки не з'ясується причина смерті), заступник прокурора сказав: "Це право кожної людини, значить будемо зберігати у себе".

Коментуючи на прохання журналістів заяву Міністра внутрішніх справ Юрія Смирнова про те, що "справа Гонгадзе" зайшла в глухий кут (тупик - російською), Микола Гарник зазначив, що давати оцінку слідству можуть тільки ті, хто його веде - "генеральний прокурор, заступник генерального прокурора і слідчий". Я би не сказав, що справа зайшла в глухий кут, заявив заступник генпрокурора.

Заява посольства США в Україні з приводу оголошення висновків експертизи

6-го березня та 26-го квітня 2001 року д-р Вільям Родрігес з інституту патології Збройних Сил США провів обстеження сильно розкладених останків, що, згідно повідомлень, були знайдені 2-го листопада 2000 року у Таращанському районі, Київ, Україна. Обстеження останків у обох випадках проводилося у Київському міському центральному бюро судмедекспертизи.

У ході двох обстежень було встановлено визначення щодо біологічних параметрів тіла (стать, вік, раса, тілобудова, розмір ноги). У ході двох обстежень було взято зразки кісток для порівняльного ДНК-аналізу силами Федерального Бюро Розслідувань США. При порівнянні біологічних параметрів розглядуваного тіла та біологічних параметрів Георгія Гонгадзе було встановлено їхні співпадіння. Докладне вивчення скелетних елементів показало, що вони належать одній особі. Обстеження останків також виявило свідчення старої загоєної скелетної травми, що знаходилася на правій променевій кістці нижньої частини руки та на ближній і середній фалангах мізинця лівої руки.

Рентгенограми цих травм було порівняно із наявними прижиттєвими рентгенограмами Георгія Гонгадзе. Прижиттєві рентгенограми Георгія Гонгадзе були надані його матір'ю Олександрою Гонгадзе 26-го квітня 2001 року, у день другого обстеження, проведеного експертами з США. Порівняння рентгенограм розглядуваного тіла та прижиттєвих рентгенограм Георгія Гонгадзе виявило співпадіння скелетної морфології включно із свідченнями подібної скелетної травми та наявності металевих осколків. Вивчення порівнянь ДНК, проведених ФБР, підтверджує висновок скелетної судмедекспертизи, що останки належать одній особі.

Порівняння параметрів ДНК, отриманих від Олександри Гонгадзе, Мирослави Гонгадзе та двох її дочок, Соломії та Нани, не виключає що тіло належить дитині Олександри Гонгадзе. Далі, повідомляється, що порівняння ДНК також не виключає, що тіло є останками батька Соломії та Нани Гонгадзе. Узяті разом порівняння ДНК надають додаткове підтвердження рентгенографічної ідентифікації тіла.

Висновок, що базується на скелетній судмедекспертизі, порівнянні рентгенографій та дослідженнях ДНК, полягає в тому, що досліджені сильно розкладені останки безсумнівно належать зниклому журналістові Георгію Гонгадзе.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
Росіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
17:37
Порносайт для котів: зоозахисники в оригінальний спосіб закликали стерилізувати тварин
17:30
Світові продажі Toyota вперше перетнули позначку у 10 мільйонів авто за рік
17:21
відеоУ передмісті Херсона дрони росіян атакували рятувальників: двоє поранених
17:06
фото15 років тюрми отримав російський агент "Лексус", який шпигував на Харківщині
17:06
В якій європейській країні діти найбільше зловживають алкоголем – дослідження
Усі новини...