Царство темряви в голові "гаранта"

Субота, 2 червня 2001, 20:03
Виявилося, 1 квітня в цьому році святкувалося двічі – власне в перший день четвертого місяця і в цю суботу, 2 червня. Або можливий другий варіант – загальмована реакція окремих осіб на свято сміху. У будь-якому випадку, почуттю гумору у Кучми може позаздрити навіть Євген Ваганович Петросян. Щоправда, дуже вже чорний цей гумор.

У суботу "гарант" поздоровляв представників преси з нагоди Дня українського журналіста, який святкується 6 червня. І заявив з нагоди: як з'ясувалося, шановні журналісти, "Репортери без кордонів", CPJ-еї, Северинсени та Коліни Пауелли, це не свобода слова в Україні відсутня, а навпаки, мас-медіа мають якнайшвидше усвідомити свою відповідальність.

"Важко пригадати хоч би одну більш-менш значну подію, плюси або мінуси в житті нашого суспільства, про які б вільно і без перешкод не писали, в тому числі, і ті, хто називає себе опозиційними засобами масової інформації", - заявив "гарант". "Також навряд чи комусь вдасться пригадати факт закриття газети або іншого засобу масової інформації через його опозиційність".

Якщо після цього здатність вірити надрукованим буквам збереглась, можно продовжувати. Кучма заявив, що критика влади, передусім виконавчої, стала "для декого не тільки постійним заняттям, а творчим кредо, програмою дій". Щоправда, як це часто буває при аналізі слова "гаранта", несподівано постав незрозумілий момент. Або Кучма мав на увазі критику щодо самого себе, але ж тоді він демонструє огиду до читання Конституції, де чітко сказано, що на чолі виконавчої влади знаходиться прем'єр, і жодного слова – про президента в структурі виконавчої влади. Або ж, можливо, через місяць після відставки Ющенка він вирішив захистити колишнього прем'єра… Але ж тоді він би звільнив розділ Національно телекомпанія Долганова, який побив всі рекорди телебачення про концентрацію куль з фекалій на одну хвилину ефірного часу.

Проте потім виявилося, що другий варіант все таки виключається – адже "постійний настрій на руйнування, замовлені і оплачені сливи компромату, які межують з моральним терором, - це шлях в нікуди".

"Нам немає чого ділити, Україна у нас одна, і всі повинні працювати на неї, її благо". Ця багатозначна фраза також незрозуміло що значить. Може, Кучма не здатен розділити за функціями журналістику і м'ясокомбінат? Або ж слово "суспільство", на яке повинна працювати преса, "гарант" асоціює зі своєю персоною особисто, апаратом чиновників загалом і незрозумілою субстанцією державні інтереси", яку кожний трактує в залежності від поглядів і інтересів, зокрема.

Проте, у будь-якому випадку, влада і преса повинні бути "партнерами в будівництві нової України, прискоренні її соціально-економічного і духовного розвитку, формуванні громадянського суспільства". Але щоб уже зовсім не виглядати Кім Чен Іром, Кучма зазначив, що "у жодному разі не виключає критичної складової діяльності преси". Напевно, у "ворогів преси" такі прозріння наступають синхронно. Ось недавно Туркменбаші обурився, чому це на батьківщині його ніхто не критикує.

Однак захоплюватися цим Кучма журналісту не радить – адже у останнього в руках "занадто гострий інструмент, який вимагає обережної і зваженої поведінки з собою". "Преса - це могутній засіб спілкування між людьми і політичними силами, державами і народами, формування громадської думки". Слухайте, а, може, потайки від країни у час Гонгадзегейта Кучма став професором журналістики?

Ще Кучма вважає, що за роки незалежність чимало зроблено для розширення сфери застосування знань журналістів, збільшення престижу цієї професії. Також "абсолютна більшість ЗМІ є недержавними, на інформаційному ринку поступово створюється конкурентне середовище".

Однак навіть в такій атмосфері є місце окремим негативним явищам – наприклад, Кучма незадоволений тим, що в світі Україна відома тільки Чорнобильською катастрофою і негативними статтями на її адресу. "Ми практично ніде не присутні в світі", - сказав і додав, що повідомлення про Україну в основному з'являються в московських ЗМІ або в західних, але в негативному ключі.

Разом з тим, вважає Кучма, Україні "є що розказати позитивного". Він закликав Кабінет міністрів, парламентські комітети "подумати про цю проблему". "Треба піклуватися про інтереси України, а не тільки виїжджати за кордон і поливати звідти брудом Україну".

Після таких прозрінь посипання кучерей "гаранта" попелом виглядало чарівною відрижкою після смачного обіду. Отже, Кучма визнав, що в сфері ЗМІ існує ряд недоліків і недоробок, і не все вирішено в справі забезпечення свободи слова. Однак влада робить "серйозні відповідальні висновки з власного аналізу виступів ЗМІ, висновків і рекомендацій міжнародних структур, зокрема, Парламентської Асамблеї Ради Європи".

Кучма "не схильний перебільшувати досягнення в сфері законодавчої бази діяльності ЗМІ і забезпечення їх економічної самодостатності". Однак, зазначив він, конституційні положення з питань свободи слова і інформаційної діяльності базуються на понад 110 нормативно-правових актах. З його слів, тільки за останній рік видано близько 10 указів, "дано стільки ж доручень в цій сфері".

Тим же, у кого коротка пам'ять, Кучма нагадав, що своїм указом створив робочу групу під керівництвом глави адміністрації президента Володимира Літвіна, мета якої - забезпечення відеритості і гласності діяльності органів виконавчої влади.

P.S. 30 представників засобів масової інформації отримали в суботу від Кучми нагороди з нагоди Дня журналіста. "За вагомий особистий внесок в розвиток вітчизняної журналістики і високий професіоналізм" Орденом "За заслуги" II ступеня нагороджена головний редактор журналу "Жінка" Лідія Мазур. Орденом "За заслуги" III ступеня нагороджений головний редактор газети "Київська правда" Іван Чумак. Орденом Княгині Ольги III ступеня нагороджені автор і ведуча програми "Берегиня" Національної радіокомпанії України Таїсія Косенко, заввідділом газети "Житомирщина" Галина Проніна.

23 представники ЗМІ отримали звання "Заслужений журналіст України". Серед них - головний редактор газети "День" Лариса Івшина, і керівник управління інформації і зв'язків з громадськістю адміністрації президента України Ігор Старожук.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News