Кінах виправляє помилки Ющенка

Вівторок, 5 червня 2001, 11:59
Кінах назвав способи, за допомогою яких депутати зможуть лобіювати свої інтереси в уряді. Новий прем'єр пропонує створити постійно діючу консультативну раду, до якої б увійшли керівники Верховної Ради і парламентських фракцій. Про комітети Верховної Ради, де власне розглядаються законопроекти, судячи за повідомленням Інтерфакс-Україна, Кінах не сказав нічого. Від Кабміну в раді повинні бути представлені прем'єр-міністр і відповідальні секретарі уряду.

З пропозицією створити такий орган Кінах виступив у вівторок на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій і груп Верховної Ради. Займатися нова структура буде, не зважаючи на відсутність керівництва парламентських комітетів, здійсненням спільного моніторинга законопроектів. Кінах підкреслив, що консультації між Верховною Радою і Кабінетом міністрів будуть щотижневими.

Ще Кінах запропонував ввести статус представника уряду у Верховній Раді – у Ющенка був просто представник прем'єра в парламенті Сергій Соболєв.

На відміну від Ющенка, який нікого, крім міністрів, на засідання Кабміну не пускав, Кінах заявив про те, що Кабінет міністрів збирається працювати над тим, щоб народні депутати брали активну участь в засіданнях уряду і державних комітетів.

При цьому новий прем'єр підкреслив, що хоче зробити все від нього залежне, щоб відносини між Кабінетом міністрів і Верховною Радою були "конструктивними і прозорими", і має намір співпрацювати з усіма політичними силами в парламенті, в тому числі і з позафракційними депутатами. При цьому він підкреслив, що не бачить іншого шляху реалізації політики уряду, крім тісної співпраці з парламентом: "Ми налаштовані на постійну, системну, прозору співпрацю з Верховною Радою". Інші шляхи співпраці Кінаха з парламентом описані в пакеті відповідних ініціатив, які у вівторок будуть передані спікеру Івану Плющу.

Щодо процесу формування уряду, де поки жодна фракція, крім "Регіонів України", не отримала жодного портфеля, то Кінах назвав його складним, і сказав, що в результаті Кабмін повинен бути професійним і дієздатним.

На зустрічі з депутатами Кінах також нагадав про те, що після формування нового уряду колишні законодавчі ініціативи Кабінету міністрів за регламентом повинні бути відкликані. З його слів, уряд вже розглянув це питання і підтримав більшість з раніше внесених законопроектів. У той же час, частина з них буде відкликана для доопрацювання.

Окремо Кінах запропонував максимально прискорити роботу над прийняттям Податкового кодексу, заявивши про готовність Кабінету міністрів створити спеціальну робочу групу з представників уряду і Верховної Ради з тим, щоб до кінця нинішньої парламентської сесії прийняти документ у другому, а, можливо, вже і у третьому читанні. Робитиметься це для того, щоб уряд зміг працювати над держбюджетом-2002 на новій податковій основі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...