"Міністерські портфелі – бутафорія", - комуністи різко критикують Кучму

Вівторок, 5 червня 2001, 12:23
Фракція Компартії України, найчисленніша в парламенті, вимагає від президента Кучми відкликати два останніх укази щодо введення інституту державних секретарів, а також ряду заходів по земельній реформі. На думку комуністів, укази є антиконституційними.

Фракція КПУ вимагає від глави держави діяти тільки в рамках конституційного поля і своєї компетентності, заявив лідер Компартії Петро Симоненко, виступаючи у вівторок з трибуни Верховної Ради.

Держсекретарі, зі слів Симоненка, "перетворюють міністерські портфелі в бутафорію". "При такому підході Кабінет міністрів стає політичним клубом по інтересах, в якому будуть збиратися на посидєлкі міністри-політики, а профільну роботу будуть вести держсекретарі", - підкреслив він позицію фракції.

На думку фракції, підтекстом видання такого указу є "формування виконавчої влади, підконтрольної безпосередньо президенту". Така схема, зазначив Симоненко, може привести до грубого маніпулювання урядом з боку "олігархо-кримінально-коаліційно-кланового оточення президента". З всього цього фракція робить висновок про те, що президент "фактично став прем'єр-міністром", а глава уряду Анатолій Кінах - "завклубом з політичних питань".

Лідер КПУ також піддав різкій критиці указ президента щодо основних напрямів земельної реформи в Україні на 2001-2005 роки. Він висловив здивування, що цей указ був виданий після того, як Верховна Рада відхилила у другому читанні проект Земельного кодексу, суть якого, з його слів, зводилася до перетворення землі на товар.

Симоненко підкреслив, що аграрну проблему необхідно вирішувати виключно законами на основі Конституції.

З його слів, розробники цього антиконституційного і антинародного указу переслідували мета "догодити згубним вимогам міжнародних фінансових організацій, створити ще один канал легалізації злочинних капіталів, зруйнувати дух колективізму і общинності".

Фракція зазначає, що, "демонструючи свій псевдодемократизм, спекулюючи на ніби інтересах народу і держави, режим зробив ще один крок у напрямі встановлення авторитарної диктатури, створивши небезпечний прецедент в державному будівництві". "Залишилося тільки вносити своїми указами зміни в Конституцію", - підкреслив лідер КПУ.

Симоненко зазначив, що при підході, коли нормативні акти ставляться вище за Конституцію і закони, "загибель держави неминуча".

За матеріалами Інтерфакс-України

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування