Вся cіль у соусі

Середа, 6 червня 2001, 15:03
Якщо слова Кінаха не будуть розходитися з ділом, то Ющенка олігархи будуть згадувати як святого. Сказане новим прем'єром на першому зразково-показовому засіданні нового Кабміну, як мінімум, повинне викликати у магнатів істерику.

Кінах вирішив не церемонитися, і тут же, перед міністрами і журналістами, розставити все на свої місця. Сказане прем'єром повинно засмутити власників мерседесів з номерами, що починаються на 333, 555 і 777. "Незважаючи на досвід, професійні якості, а також посаду, висновки щодо тих посадових осіб в уряді, які будуть намагатися лобіювати окремі політико-фінансові інтереси, особливо, якщо це суперечить законодавству і загальнодержавним інтересам, будуть дуже жорсткими".

Кінах, як передає його слова Інтерфакс-Україна, висловив побажання, щоб члени уряду з цього питання до нього навіть не зверталися, оскільки тут будуть вживатися тільки найжорсткіші заходи. Таку позицію Кінах пояснює бажанням створити умови для рівноправної і прозорої конкуренції в українській економіці. Це, з його слів, пріоритетне завдання уряду, і від того, чи будуть створені такі умови, "дуже серйозно залежить довіра до України", а також стан інвестиційного клімату в країні.

Однак друге враження від грізних слів має бути не таким пригноблюючим для олігархів. По-перше, Кінах сам вийшов з середовища лобістів – очолюючи УСПП, він зумів набити руку у мистецтві тиску на органи влади для скасування або, навпаки, прийняття рішень в "інтересах промисловців і підприємців". І, по-друге, "жорсткі висновки" спіткають тих, хто буде лобіювати "окремі політико-фінансові інтереси". У зв'язку з таким слизьким формулюванням виникають питання, які руйнують будь-які ілюзії. Ось, наприклад, лобіювати інтереси виробників безшовних труб – це відстоювати інтереси галузі чи просто однієї людини? А де межа між інтересами Федерації футболу і ще одного відомого бізнесмена? Та навіщо ходити далеко – відкрити бензоколонку в кількох метрах від житлових будинків в центрі Києва на вулиці Червоноармійській – це інтереси усього українського суспільства загалом, тільки автомобілістів Києва чи просто родичів керівників столиці? А сумнозвісна бруківка на тротуарах Хрещатика – це що?

Тому головне, враховуючи двоякі почуття при спробі відповісти на ці питання, - це соус, з яким буде подаватися та або інша пропозиція. Той же Ющенко, якого було оголошено прапором, гімном і гербом антилобізму і прозорої економіки, потрапляв у двозначні ситуації – пригадайте історію з купівлею Запорізького алюмінієвого комбінату торгівельною фірмою "КрАЗ", яка так і не була доведена до кінця. З одного боку, було бажання отримати максимальну суму до бюджету і вітчизняну компанію у власники. З іншого – загадкова кредитна історія "КрАЗу" і інтереси окремих небідних депутатів, що дуже чітко простежувалися.

Сам Кінах розуміє утопічність викиненого ним гасла, бо він тут же обмовився, що готовий "піти назустріч" при розгляді причин допущення членами уряду тієї або іншої професійної помилки в їх роботі – оскільки для цього бувають об'єктивні причини.

P. S. Крім створення конкурентного середовища на першому засіданні Кабміну Кінах також назвав ще кілька пріоритетних напрямків діяльності уряду. Це - поглиблення приватизації стратегічних галузей економіки країни, поновлення ефективної співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями, розвиток малого і середнього бізнесу, продовження і поглиблення структурних ринкових реформ, як основна умова для підвищення ефективності і конкурентоздатності української економіки.

Ще серед задач першочергової важливості у Кінаха стоять "проблема бідності", а також зміцнення "конструктивної, професійної, державницької співпраці з Верховною Радою" і "синхронізація" роботи з адміністрацією президента. Кінах сказав, що уряд вже направив в парламент конкретні пропозиції для того, щоб співпраця вищих органів законодавчої і виконавчої влади була "системною, прозорою і давала необхідні для суспільства і України результати". Щодо адміністрації Кучми, то Кінах сказав, що зараз "відпрацьовуються механізми" співпраці уряду з адміністрацією президента. "Ми повинні працювати синхронно, виконуючи програму президента, з якою він переміг на виборах". Ще одним пріоритетом діяльності уряду прем'єр назвав "відновлення ефективного зворотного зв'язку" між урядом і регіонами. "Ми - одна держава, ми повинні постійно шукати оптимальних компромісів між загальнодержавними і регіональними інтересами".

Читайте також:
Кінах виправляє помилки Ющенка
Кінах назвав способи, за допомогою яких депутати зможуть лобіювати свої інтереси в уряді. Новий прем'єр пропонує створити постійно діючу консультативну раду, до якої б увійшли керівники Верховної Ради і парламентських фракцій. Про комітети Верховної Ради, де власне розглядаються законопроекти, Кінах не сказав нічого.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News