Компромат самовивозом зі складу в Америці

Четвер, 7 червня 2001, 16:56
У США Миколу Мельниченка переведено у статус важливого свідка, і він потрапив під програму захисту свідків. Майор передав американським слідчим органам свою заяву і аудіозаписи, з яких випливає, що на рахунки Кучми або на ті рахунки, які він контролює, було перераховано не менше мільярда доларів США. Таку новину з чергової поїздки до Америки привіз головний ворог української мафії Григорій Омельченко. Однак після спілкування з депутатом так і залишилося незрозуміло, свідком у якій справі став Мельниченко.

В інтерв'ю УП Омельченко розповів багато цікавого – наприклад, що у цьому році слухати справу Лазаренка не будуть, і візьмуться за неї на початку січня 2002 року. За словами депутата, на те є кілька причин. По-перше, заявив Омельченко, він і другий член депутатського об'єднання "Антимафія" Анатолій Єрмак передали у Штати матеріали про співучасть Кучми у злочинній діяльності Лазаренка. "Зараз правоохоронні органи США проводять перевірку щодо прикриття" Лазаренка з боку Кучми, заявив депутат. По-друге, у суд передана заява адвокатів колишнього голови уряду України про те, що "за своє призначення на різні посади, починаючи від глави Дніпропетровської обладміністрації, Лазаренко переводив на валютні рахунки Кучми, або на рахунки, які він контролював, великі суми валюти". Щоправда, у який суд, депутат не сказав, незрозуміло, чи ідеться про той суд, де відбувається досудовий розгляд справи українського екс-прем'єра. Третя причина, через яку буде відкладено суд над Лазаренком - згадувана вище заява Мельниченка. За словами Омельченка, майор заявив, що цей мільярд Кучмі "переводився через довірену особу – його помічника Волкова". Однак депутат не відповів на запитання УП, чи зустрічався він у Америці з майором держохорони.

"Ці обставини, а також наші матеріали дали можливість об'єктивно розслідувати покривання Кучмою злочинної діяльності Лазаренка. Після розслідування буде прийняте рішення. В зв'язку з цим слухання справи Лазаренка перенесено на початок січня 2002". Омельченко також "не виключив", що після його матеріалів, а також заяв Мельниченка і адвокатів, "може бути висунуте офіційне обвинувачення проти Кучми". "Він повинен буде з'явитися до суду США, щоб давати свідчення".

Другий набір новин з валізи Омельченка був проникнутий конфіденційністю – жодних прізвищ він не назвав. За його словами, зараз комісія американського Сенату проводить перевірку-розслідування "щодо осіб - громадян України, які мають рахунки у американських банках, нерухомість, комерційні структури в США".

Взагалі, зі слів Омельченка, зараз у Новому світі проходить широкомасштабна "перевірка матеріалів щодо громадян України, які підозрюються у відмиванні грошей у США, і перевірка законності відкриття ними комерційних фірм і купівлі нерухомості". У фірмовому стилі конкретних речей депутат уникав – сказав, що у Сенаті існує комісія, яка розслідує це питання, але хоча б одного конгресмена з її складу він назвати відмовився. На прямі питання відповідав щось на кшталт: "У Сенаті США є постійно діючі комісії, які займаються найрізноманітнішими розслідуваннями". Крім того, сказав УП Омельченко, зовсім окремо від верхньої палати американського парламенту перевіркою займаються "управління Міністерства юстиції", "прокурори деяких штатів, де знаходяться рахунки цих посадових осіб" і "урядова американська фірма". Омельченко ще просив не плутати розслідування в Україні і розслідування в США – за його словами, рішення, чи порушувати кримінальну справу, наприклад, у випадку з Сенатом, "приймає комісія Сенату або сам Сенат, і після цього матеріали відправляються або в міністерство юстиції, або до прокуратури, і порушується кримінальна справа".

Зараз, після повернення з США, Омельченку вдалося дізнатися про "прізвища, рахунки, банки, фірми". Але найголовніше - з Америки він привіз інше – йому начебто в якійсь сенатській комісії, яка вже закінчила розслідування, надали ексклюзивні схеми, за допомогою яких "громадяни, які виїжджали з колишнього СРСР до США, відмивали гроші". За словами Омельченка, вона, ця схема, "цінніша за знайдені рахунки", бо її як кальку можна було б використати по відношенню до темних справ українських чиновників у США. Крім того, у схемі "є прізвища". "Які прізвища? Свого часу будете знати".

Тепер, отримавши на руки заповітну схему, Омельченко домагається поновлення роботи "слідчої комісії парламенту з питань розслідування обставин відкриття за кордоном банківських рахунків та приховування на них валютної виручки посадовими особами – громадянами України". "Коли володієш схемою, тоді, при умові наявності в державі чесних і безкомпромісних у боротьбі з корупцією президента і керівників правоохоронних органів, розслідування справ – як лущення насіння".

Найскладніше після таких відвертостей журналістам – при всій повазі до депутата, підтвердити у когось ще (окрім Єрмака) оприлюднені Омельченком дані неможливо. Як завжди, ситуацію ускладнює він сам, традиційно не називаючи прізвища чи географічні назви. Це не створює ореолу утаємниченості, а тільки викликає зайві підозри.

Київський адвокат Лазаренка Марина Долгополая сказала УП, що нічого нового Омельченко у справі екс-прем'єра не додав. "Сама я нічого не чула з приводу заяви американських захисників Лазаренка, - повідомила вона. - Він говорить про те, як, на його думку, поступили адвокати". Звідки у Омельченка така інформація, Долгополая не знає. За її словами, адвокати Лазаренка в США дізнаються про цю заяву Омельченка, і "якщо будуть вважати за потрібне прокоментувати її, то прокоментують".

P.S. Верховна Рада України в четвер не підтримала пропозицію Григорія Омельченка про поновлення діяльності двох тимчасових слідчих комісій Верховної Ради з перевірки фактів незаконної торгівлі зброєю і з розслідування обставин відкриття за кордоном валютних рахунків і приховання на них валютної виручки.
У ході триразового голосування за відповідний проект постанови проголосували не більше за 217 народних депутатів при необхідних 226 голосах.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування