Кінець Долгановщини?

П'ятниця, 8 червня 2001, 16:07
Революцію на першій кнопці українського телебачення обіцяє Георгій Почепцов – головний теоретик вітчизняних паблік рілейшнс, який три тижні пропрацював на чолі групи з питань організації суспільного телебачення і радіомовлення України, створеній за розпорядженням Кучми. До кінця червня він пообіцяв представити проекти оновленого державного ТБ.

Презентувати свої проекти Почепцов буде і Верховній Раді, і самому Кучмі, бо гілки влади весь час "перетягують ковдру на себе" в питанні реорганізації ТБ. Свою роботу він оцінює як "пошук шляху в наших неідеальних умовах для створення суспільного телебачення". "Зараз ідеться про те, чи можна обійти створені скелі, чи ні", - розповів Почепцов журналістам у п'ятницю.

Нереалізоване уявлення керівника групи про те, як має виглядати суспільне телебачення, гладеньке і правильне. На суспільному телебаченні "мають бути представлені партії на плюралістичній основі, опозиційні лідери". Слова, які незвично чути з боку людей, рекрутованих Кучмою: "Повинні бути "7 днів" від президента, "7 днів" -від імені Верховної Ради, "7 днів" - від уряду". Однак при цьому Почепцов, що пише свою концепцію, яка базується на західних принципах функціонування сусТБ, дав зрозуміти, що і в тому світі "трансляція парламенту не є цікавою, рейтинговою передачею, а частиною примусової роботи".

На думку Почепцова, суспільне телебачення може позбавитися тиску з боку влади. Фінансовому пресингу має зашкодити абонплата, хоча Почепцов обмовився, що утримуватися суспільне телебачення "на перехідному етапі" має за рахунок статті бюджету, яка зараз виділена Національній телекомпанії. Від політичного тиску можна затулитися наглядовою радою, яка б призначала і звільняла генерального директора сусТБ. Складатися наглядова рада має з представників громадських організацій згідно зі списком, затвердженим Верховною Радою. При цьому кількість членів наглядової ради законодавчо не обмежена.

Час, коли в Україні має стартувати суспільне телебачення, Почепцов не називає, бо залежить це "не від об'єктивних, а від суб'єктивних причин". "Різні люди, які сидять у різних місцях, по - різному уявляють, яким має виглядати перший канал". Водночас, говорить Почепцов, від робочої групи "вимагають у прискореному режимі видати на-гора" принципи сусТБ в Україні.

Однак не є фактом, що амбіційні і здорові думки щодо старезної української проблеми у голові PR-теоретика Почепцова будуть втілені у життя. "Можливо", – просто відповів він на питання щодо імовірності того, чи є ризик так і не побачити реалізації його задумів.

По-перше, невідомо, хто буде втілювати у життя розроблені групою Почепцова проекти. Вадим Долганов, нинішній одіозний президент Національної телекомпанії, пообіцяв на цій же прес-конференції, що "як журналіст, як фахівець, який розуміє систему функціонування телебачення" він докладе руки до створення сусТБ. "Я - журналіст, я знаю, як робити телебачення, як робити передачу, як монтувати, як сидіти за мікшерським пультом. Як адміністратор я знаю кухню телекомпанії".

З іншого боку, навіть з ідеальними концепціями на стадії проектів відбуваються дивні метаморфози, коли вони стають указами президента. За прикладами ходити далеко не треба – УП спілкувалася з кількома особами, які брали участь у розробці ідеї запровадження посад держсекретарів. Але ніхто з них не може сказати, чому підписаний Кучмою указ виявився "трохи" відмінним від проектів, які обговорювалися.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News