Антикучмізм став національною ідеєю

Субота, 9 червня 2001, 16:41
Ідея Мороза і Тимошенко виселити Кучму з Банкової за допомогою референдуму знайшла відгук в серцях українців. Індекс недовіри "гаранту" – 62,6 відсотка. Однак експерти продовжують вважати Кучму найвпливовішим політиком в країні.

Якби антикучмістський референдум проводився сьогодні, то в ньому взяли б участь 84,6% українців. 62,6% з тих, хто прийшов би на виборчі дільниці, проголосували б за вимогу добровільної відставки Кучми.

Такий показник громадських настроїв отриманий внаслідок опитування Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова 2017 респондентів старше 18 років у всіх регіонах України. Соціологічне дослідження УЦЕПИ проводив 14-28 травня 2001 року.

Проте, робити якісь "одномірний висновки і прогнози" ще рано, вважає директор політико-правових програм УЦЕПИ Ігор Жданов. "Невідомо, чи буде проведений сам референдум, яким буде рішення суду з цього питання, а, головне, чи вдасться опозиції нейтралізувати вплив адміністративного ресурсу в ході його проведення", - підкреслив експерт агентству Інтерфакс-Україна.

Інше опитування – вимірювання впливовості українських політиків в травні, проведене серед 50 експертів Київським центром політичних досліджень і конфліктології, – показало, що Кучма продовжує залишатися лідером за рівнем впливовості.


 
 
Перша трійка травня не змінилася у порівнянні з показниками квітня: Кучма, Медведчук, Ющенко. Зі слів директора Центру Михайла Погребинського, рейтинг носив "перехідний" характер в зв'язку зі зміною Кабінету міністрів. Почав знижуватися рівень відставників – зокрема, екс-прем'єра Віктора Ющенка і колишнього його першого заступника Юрія Єханурова. При цьому став зростати рейтинг їх наступників на керівних посадах в уряді – Анатолія Кінаха і Олега Дубини.

Також зростає впливовість у Сергія Тігіпка і Миколи Азарова. Проте, лідер "Трудової України" і головний податківець країни опустилися на три позиції вниз через те, що їх обігнали Кінах, спікер Плющ і глава адміністрації президента Литвин.

Лідер Компартії Петро Симоненко в цьому рейтингу в порівнянні з квітневими позиціями "опустився" з 4-го на 7-е місце, хоч оцінка рівня впливовості в порівнянні з квітнем навіть виросла на 1/4 бали.

Погребинський звернув увагу на той факт, що в травні оцінку рівня впливовості вище 5 балів отримали 10 політиків, в той час як в квітні таких було тільки чотири. Така ситуація характерна для "перехідних" місяців.

Експертам пропонувалося протягом першого тижня червня оцінити силу впливовості кожного з близько 90 українських політиків на економічну і політичну ситуацію в країні за 10-бальною системою.

Відповідаючи на інше питання, 35% опитаних експертів зробили прогноз, що активна фаза політичної кризи в Україні завершилася, але вона, швидш за все, дуже активно поновиться осінню цього року. 25% опитаних вважають, що політична криза продовжується. 30% упевнені, що політична криза завершилася. 10% опитаним було складно відповісти на це питання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування